DUURZAAMHEID

Bescherming van kinderen in de toeleveringsketen van kokosolie in de Filipijnen

Miljoenen kleine boeren houden zich bezig met de kokosteelt in de Filipijnen. Velen van hen zijn gevestigd in afgelegen gebieden, leven vaak in armoede met een slechte sociale en economische infrastructuur. Veel boerengemeenschappen hebben geen toegang tot goed onderwijs. In 2021 werkte MVO samen met VERNOF (in het bijzonder Cargill en Wilmar), ICCO, Global March against Child Labour en Verité, aan een project om kinderarbeid in de toeleveringsketen van kokosolie aan te pakken. In de eerste fase brachten partijen de omvang van het probleem in kaart. Nu worden vervolgstappen gezet.

Complex

De toeleveringsketen van kokosolie is complex. De keten kent meerdere handelsstappen tussen de boer, de molen, de kopraproducenten en de verwerkers. Er wordt op grote schaal gebruik gemaakt van tussenpersonen en agenten, waardoor er weinig transparantie is. Bovendien zijn normen en platforms voor duurzame kokosproductie niet zo ontwikkeld als bij andere grondstoffen, wat betekent dat kwesties zoals kinderarbeid in het verleden niet altijd grondig zijn aangepakt.


Onderzoek

Om de problematiek in kaart te brengen hebben de betrokken partijen onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat kokosnootboeren veelal geen toegang hebben tot de juiste middelen om landbouwpraktijken te optimaliseren en financiële risico's te minimaliseren. Ze hebben te maken met lage opbrengsten, inferieure kwaliteit van de producten en prijsschommelingen en zijn daarom niet in staat om van de kokosteelt te leven. Zonder adequate ondersteuning om deze risico's te beheersen en hun levensonderhoud te verbeteren, hebben sommige gezinnen het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan hun kinderen aan het werk te zetten ter ondersteuning van de kokosteelt.


Risico
Het risico op kinderarbeid blijkt hoger te zijn in gebieden met een slechte sociale en economische infrastructuur. Het onderzoek toont aan dat gezinnen in deze gebieden vast kunnen komen te zitten in een vicieuze cirkel van gebrek aan basisonderwijs, onvoldoende kennis van goede landbouwpraktijken en onvoldoende middelen om formele arbeiders in dienst te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 7 jaar het risico lopen niet naar school te gaan vanwege de noodzaak om het gezin financieel te ondersteunen. Oudere kinderen vanaf 12 jaar lopen mogelijk risico op gevaarlijk werk. Dit geldt vooral voor jongens.


Vervolgstappen

De partijen die zich in het project verenigd hebben, gebruiken de uitkomsten om de juiste acties te bepalen om kinderen in de kokosketen in de Filipijnen te beschermen. De focus in de volgende fase van het project zal liggen op:

  • bewustmaking en voorlichting over dit onderwerp in de hele industrie;
  • het verbeteren van het levensonderhoud van boeren door middel van training en het opbouwen van de veerkracht van families;
  • het ontwerpen van sectorbrede due-diligencesystemen.