VOEDING EN GEZONDHEID

Nutri-Score: aanpassing voor plantaardige oliën 

Een internationale wetenschappelijke expertgroep ziet aanleiding om het algoritme van Nutri-Score voor een aantal productgroepen aan te passen. Hierdoor zullen de scores voor plantaardige oliën meer in lijn komen met de voedingsadviezen. De expertgroep evalueert sinds begin 2021 het algoritme dat ten grondslag ligt aan het Nutri-Score front-of-pack (FOP)-logo. In een recent rapport beschrijven de experts de voortgang en geven ze mogelijkheden tot verbetering aan.

Nutri-Score

Een gezonde voeding en leefstijl kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes. Een uniform, breedgedragen, internationaal FOP-logo dat in één oogopslag aangeeft hoe gezond een product is, kan consumenten op een eenvoudige manier helpen gezondere keuzes te maken. Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland hebben gekozen voor het Nutri-Score-logo.


Kritiek
Deze keuze leidde tot kritiek, voornamelijk omdat de scores regelmatig in strijd waren met voedingsrichtlijnen en -adviezen zoals de Schijf van Vijf. In oktober 2021 organiseerde MVO nog een themamiddag rond voedingskeuzelogo’s. De deelnemers bespraken toen een aantal inconsistenties in Nutri-Score, en concludeerden dat FOP-labelling in lijn moet zijn met wetenschappelijke inzichten, en consumenten een heldere en consistente boodschap moet bieden.


Expertgroep

De internationale groep wetenschappers die de werking en het algoritme van Nutri-Score bestudeert in relatie tot de voedingsadviezen, concludeert nu dat er mogelijkheden voor verbetering zijn. Wel vindt de expertgroep dat de huidige versie van het algoritme al nuttige vergelijkingen van de voedingswaarde van voedingsmiddelen biedt. Verdere afstemming van Nutri-Score met nationale voedingsrichtlijnen maakt duidelijk dat verschillende verbeteringen mogelijk zijn voor plantaardige oliën, vis en zeevruchten, volkorenproducten en dranken.


Plantaardige olie

In het huidige Nutri-Score-algoritme telt het energiegehalte van een voedingsmiddel zo zwaar mee, dat alle plantaardige oliën en vetten een C, D of E scoren. Dit betekent dat geadviseerd wordt de consumptie van deze oliën te beperken. Aangezien er echter voldoende bewijs is dat oliën met veel onverzadigde vetten een gunstig effect hebben op de gezondheid, ziet de expertgroep voldoende reden om het algoritme aan te passen. Hierdoor zullen de scores voor plantaardige oliën meer in lijn komen met voedingsadviezen, die pleiten voor de vervanging van producten met relatief veel verzadigde vetzuren door producten met relatief veel onverzadigde vetzuren in het dieet.


Scenario's
De wijzigingen in het algoritme kunnen mogelijk ook effect hebben op de scores van andere voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan gezonde vetten, zoals bijvoorbeeld vette vis. De expertgroep onderzoekt momenteel de verschillende scenario's van wijzigingen. MVO heeft hier suggesties voor gedaan.


EFSA-rapport

Ook de Europese Voedselautoriteit EFSA publiceerde onlangs een rapport over voedselkeuzelogo’s. De EFSA heeft Europese voedingsaanbevelingen op een rij gezet en gekeken naar de inname van voedingsstoffen. EFSA noemt verzadigde vetten, toegevoegde suikers, zout en calorieën, voedingsstoffen waarvan de inname door Europeanen te hoog is en waarvan een lagere inname zou helpen om voedingsgerelateerde ziekten te bestrijden. De inname van voedingsvezels en kalium zou daarentegen juist gestimuleerd moeten worden. Een aangepast Nutri-Score-algoritme voor oliën met veel onverzadigde vetten past binnen vrijwel alle Europese voedingsaanbevelingen.