VOEDING EN GEZONDHEID

Andere plantaardige oliën vervangen zonnebloemolie in veel producten 

Gevolgen situatie Oekraïne

Vanaf begin april vervangen veel bedrijven de zonnebloemolie in verschillende levensmiddelen (deels) door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie of sojaolie. Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt, kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeenkomt met de samenstelling van het product. MVO heeft samen met FNLI en CBL aangedrongen op coulance in de handhaving. De NVWA heeft begrip getoond voor de uitzonderlijke situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product.

Voedselveiligheid voorop
De voedselveiligheid en kwaliteit van de producten zijn en blijven prioriteit. Daar worden geen concessies aan gedaan. De oliën die ter vervanging van zonnebloemolie aan levensmiddelen worden toegevoegd, voldoen dus aan alle voedselveiligheidseisen.


Allergenen altijd vermeld
Zonnebloemolie wordt verwerkt in veel verschillende producten en elke fabrikant zal de vervangende olie kiezen die het meest geschikt is voor het product. Dit zal per product verschillen. Alternatieven zijn bijvoorbeeld sojaolie, raapzaadolie en palmolie. Deze oliën zijn niet allergeen. Als de alternatieve ingrediënten een allergische reactie kunnen uitlokken, wordt dit uiteraard vermeld op het etiket.


Communicatie in de winkels
Supermarkten zullen de klanten informeren over het tekort aan zonnebloemolie en dat dit gevolgen heeft voor sommige producten. Bijvoorbeeld via informatie in de winkels en op de websites van de merken. Indien er vragen zijn over specifieke voedingswaarden en ingrediëntenlijsten, dan kunnen consumenten contact opnemen met de consumentenservice die op het product staat vermeld.


Ingrediëntendeclaratie
De oplossing voor de middellange termijn is dat plantaardige oliën en vetten tijdelijk anders mogen worden gedeclareerd als ingrediënt. Er zijn twee mogelijkheden voor het vermelden:

  1. plantaardige oliën 28% (zonnebloem 15%, lijnzaad 7%, palm 4%, koolzaad 2%), of
  2. plantaardige oliën 28% (zonnebloem, lijnzaad, palm, koolzaad, in wisselende verhouding).

In de huidige situatie kan de declaratie van de plantaardige olie/oliën op de laatste wijze worden gedaan, waarbij in de  opsomming alle oliën worden genoemd die ter vervanging van zonnebloemolie kunnen worden gebruikt. Dit maakt het mogelijk dat de etiketten zo snel mogelijk weer correct zijn. De voorwaarden voor het gebruikmaken van deze regeling worden vermeld op de NVWA-website.


Herstel
Uiteraard streven alle partijen ernaar dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden. De aanvoer van zonnebloemolie is echter afhankelijk van veel factoren. Op dit moment kan niet worden voorspeld wanneer er weer sprake is van een herstel van de oude situatie.