DUURZAAMHEID
Vraag naar biologische oliën en vetten groeit
In de biologische sector zijn er veel ontwikkelingen. Naast een duidelijk groeiende vraag naar biologische oliën en vetten zijn er Europese ambities om de sector te laten groeien. Onderdeel van de 'van boer tot bord'-strategie van de Europese Commissie is het Organic Action Plan, waarin de ambitie is opgenomen dat in 2030 25% van het landbouwareaal in de EU biologisch moet zijn. Nederland heeft in 2022 haar eigen Actieplan ‘Groei van biologische productie en consumptie’ gepresenteerd, waarin is opgenomen dat Nederland streeft naar een biologisch landbouwareaal van 15% in 2030.
Interesse
MVO ziet kansen in deze sector en wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse en Europese markt voor biologische oliezaden, oliën en vetten. Diverse MVO-leden zijn actief in de import, handel, raffinage en/of verwerking van biologische oliezaden, oliën en vetten. Andere leden hebben concrete interesse om actief te worden in deze sector.
Werkgroep
MVO heeft, vanwege de groeiende markt en interesse van leden, een werkgroep specifiek voor biologische oliezaden, oliën en vetten. Daarnaast deelt MVO ook kennis via de MVO Academy. Een nieuw onderdeel van de MVO cursus Oils and Fats is een presentatie over de Biologische Verordening van de EU en de handhaving daarvan in Nederland.
Aandachtspunten
Om de markt voor biologische oliezaden, oliën en vetten te laten groeien zijn er een aantal aandachtspunten.
- Een hogere consumptie en een grotere afzetmarkt van biologische oliezaden, oliën en vetten staat niet los van productie, import en verwerking. Nederland en de EU zijn niet zelfvoorzienend voor wat betreft oliezaden, oliën en vetten. Dit geldt nog in sterkere mate voor de productie van biologische oliezaden of oliën.
- MVO pleit voor het belang van een gelijk speelveld binnen de EU voor de import van deze producten. Dit betekent vooral meer harmonisatie in de implementatie van de handhaving van de EU Biologische Verordening.
- Een residubeleid voor pesticiden ontbreekt op dit moment. Het volledig uitsluiten van de aanwezigheid van pesticideresiduen of het hanteren van een ’zero-tolerance’-beleid is niet realistisch. Tevens zou regelgeving voor de verwerking van oliezaden en plantaardige oliën rekening moeten houden met de mogelijkheid van het hanteren van ‘processingsfactoren’ zoals die gebruikelijk zijn in de conventionele markten. De focus zou wat MVO betreft meer moeten liggen op het faciliteren van de biologische werkwijze van de primaire productie en minder op het streven naar ’zero-tolerance’ van residuen.
Samenwerken
MVO werkt daarbij graag samen met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Skal - de toezichthouder op de biologische keten in Nederland, en andere stakeholders. Niet alleen om de kennis bij de leden op het vereiste niveau te brengen, maar ook om de kennis van onze keten bij de beleidsmedewerkers van LNV en de toezichthouders van Skal te vergroten.
Alleen gezamenlijk kunnen we de biologische oliën- en vettenmarkt laten groeien.
Voor meer informatie
Astrid klein Breteler
breteler@mvo.nl
+31 79 363 43 66