ALGEMEEN

Verenigd onder één dak

Sinds 1 juni jl. deelt MVO de werkvloer met zeven andere organisaties: NOFOTA, VERNOF, Het Comité van Graanhandelaren, COV, Nevedi en ABS. Maak kennis met enkele van deze organisaties en leer over hun kijk op de gezamenlijke toekomst in Zoetermeer.

Agribusiness Service (ABS)

Arjen Voortman: Agribusiness Service (ABS) is een unieke speler in de agrarische sector. Wij zijn geen traditionele vereniging maar leveren ondersteunende diensten aan brancheverenigingen en organisaties. Onze expertise varieert van secretariële werkzaamheden, beleidswerk, PR en communicatie tot financiële administratie. We bundelen kennis en kunde onder één dak, waardoor andere organisaties ons flexibel kunnen inhuren zonder de noodzaak van eigen personeel. Wat begon in 2015 met vijf medewerkers uit Nevedi, is inmiddels uitgegroeid tot een team van dertien personen, klaar om diverse agrarische organisaties te ondersteunen.


“We zien een sterke behoefte aan ketenoverstijgende kennis, vooral in een tijd waarin de agrarische markt krimpt en bedrijven kosten willen besparen.” 


De verhuizing naar Zoetermeer biedt talloze voordelen. De nabijheid van andere agrarische organisaties zoals Nevedi en MVO faciliteert samenwerking en kennisuitwisseling. Door onze diensten te centraliseren, kunnen we efficiënter opereren en tegelijkertijd hoogwaardige ondersteuning bieden. De gedeelde locatie maakt ad-hoc overleg en samenwerking eenvoudiger, wat leidt tot een sterkere, geïntegreerde aanpak. Onze visie is om een toekomstbestendige organisatie te creëren waar jong talent kan floreren en kennis behouden blijft, zelfs in een veranderende arbeidsmarkt.


NOFOTA

Ron van Noord: NOFOTA is de Nederlandse vereniging voor de handel in olie, vetten en oliezaden. Onze kernactiviteit is het opstellen en beheren van de NOFOTA Trading Rules, waarin de rechten en plichten van kopers en verkopers duidelijk zijn vastgelegd. Deze regels zijn van cruciaal belang voor het verhandelen van olie- en vetproducten, zoals palmolie, kokosolie en sojaolie, voornamelijk in Noordwest-Europa. Daarnaast biedt NOFOTA ook een arbitragesysteem voor geschillen. In plaats van naar de rechtbank te gaan, kunnen partijen een dispuut laten beslechten door ons arbitrage instituut. Dit leidt tot een bindend vonnis, erkend door de rechtbank in Rotterdam. Verder organiseren we evenementen zoals het jaarlijkse diner in de Laurenskerk een cursus over de trading rules en over arbitrage om onze leden up-to-date te houden.


“Organisaties zoals MVO, Nevedi en Het Comité delen nu niet alleen een fysieke ruimte, maar ook kennis en resources.”


De verhuizing naar Zoetermeer heeft ons veel gebracht. Door de clustering van verschillende organisaties op één locatie kunnen we efficiënter werken. Dit maakt het eenvoudiger om gezamenlijk op te trekken richting Den Haag en Brussel, waar we samen sterker staan. Het delen van secretariaats- en financiële diensten zorgt voor kostenbesparing en verhoogt de efficiëntie. Bovendien kunnen we nu makkelijker gezamenlijke belangen behartigen en een grotere vuist maken bij de overheid, wat essentieel is in deze tijden van toenemende regelgeving en complexiteit in onze sector.


Het Comité van Graanhandelaren (Het Comité)

Caroline Emmen: Als Het Comité behartigen wij de belangen van leden die actief zijn in de handelsketen van granen, zaden en peulvruchten. We beheren standaardcontracten en bieden arbitrage aan bij geschillen, wat essentieel is voor een eerlijke handel. Daarnaast organiseren wij cursussen, zoals de graancursus over voedselveiligheid, en zorgen wij voor de jaarlijkse monstername van Nederlandse producten. Onze communicatie verloopt via wekelijkse nieuwsbrieven en een vernieuwde website, waardoor we onze leden en externe partijen goed kunnen informeren. De combinatie van handelskennis en dossierexpertise binnen ons team zorgt ervoor dat we effectief en efficiënt kunnen opereren.


“In een sector waarin netwerken cruciaal is, biedt nabijheid veel voordelen.”


De verhuizing naar Zoetermeer heeft veel voordelen gebracht. Door de nabijheid van organisaties zoals MVO, NOFOTA en COV kunnen we gemakkelijker samenwerken en kennis delen. Dit versterkt onze lobbykracht richting Den Haag en Brussel, waardoor we effectiever kunnen opereren. Informele interacties, zoals gezamenlijke lunches en snelle overleggen, bevorderen de onderlinge band en versoepelen de samenwerking. De gezamenlijke locatie maakt ons efficiënter, kostenbesparend en beter in staat om de belangen van onze leden te behartigen.

Welkomsttaart voor nieuwkomers ABS en Nevedi. Van links naar rechts: Henk Flipsen, Arjen Voortman, Frans Claassen, Richard van der Kruijk.

COV

Richard van der Kruijk: COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, behartigt de belangen van slachterijen en vleesverwerkende bedrijven in Nederland, evenals enkele andere werkgeversverenigingen in de vleessector.


Wij werken nauw samen met MVO, waarbij we een verdieping delen en gezamenlijke belangen behartigen, zoals op dierlijke vetten. De coronapandemie heeft geleid tot meer thuiswerken en een afname van de kantoorbezetting, waardoor we hebben besloten efficiënter met onze ruimte om te gaan en meer samen te werken.


“Door het delen van algemene kosten en faciliteiten hebben we een betere bezetting en een levendigere kantooromgeving gerealiseerd.”


Het samengaan van huisvesting met MVO was een logische stap. Hoewel we nu nog grotendeels als aparte organisaties opereren, zien we de voordelen van gezamenlijke huisvesting al terug in efficiëntere bezetting en meer dynamiek op de werkvloer. Er is ruimte voor verdere samenwerking, vooral op het gebied van backoffice taken zoals administratie en secretariaat. Terwijl we nog niet volledig geïntegreerd zijn, verkennen we actief mogelijkheden om synergie te bereiken en kosten te besparen door gezamenlijke diensten in te zetten.


VERNOF

Coen Blomsma: VERNOF vertegenwoordigt bedrijven die jaarlijks 4 miljoen ton sojabonen, raapzaad en zonnebloempitten persen en 3,5 miljoen ton palm-, kokos-, soja-, raap- en zonnebloemolie bewerken. VERNOF werkt nauw samen met MVO en is oprichtend lid van FEDIOL. De vereniging heeft een rijke geschiedenis, teruggaand tot de 17e eeuw met windmolens en de oprichting in 1912.


"Dichtbij elkaar zitten is handig én gezellig."


De negende verdieping van het kantoor in Zoetermeer wordt gedeeld door een aantal verenigingen in de agro voedselketen. In een van de twee vleugels delen Vernof, Het Comité, MVO en COV hun kantoren. Het is leuk om met collega’s van zoveel verschillende organisaties samen te zitten, en tegelijkertijd ook heel handig. Het bevordert de samenwerking.


Nevedi

Henk Flipsen: Als directeur van Nevedi zie ik dagelijks de belangrijke rol die onze vereniging speelt in de diervoederindustrie. Bij Nevedi vertegenwoordigen we bedrijven die grondstoffen kopen, mengen en uiteindelijk diervoeders produceren. Naast primaire grondstoffen gebruiken we ook bijproducten uit de levensmiddelenindustrie om voedzaam diervoer te maken. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van voedselverspilling maar zorgt ook voor een gebalanceerd dieet voor de dieren. Met trots kan ik zeggen dat Nevedi ongeveer 70 leden heeft die samen goed zijn voor 95% van al het diervoer in Nederland, met een gezamenlijke omzet van ongeveer 7 miljard euro per jaar.


“Samen staan we sterker, en ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking uiteindelijk ten goede komt aan de hele diervoederketen.”


Recentelijk hebben we met meerdere diervoederorganisaties, waaronder Nevedi, de stap gezet om naar Zoetermeer te verhuizen. Deze strategische verhuizing biedt ons talloze voordelen. Door dichter bij elkaar te zitten, kunnen organisaties zoals MVO, Het Comité en andere leden van de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND) efficiënter samenwerken en hun kennis en middelen beter delen. Een van de grootste voordelen die ik zie, is de mogelijkheid om gezamenlijk lobbyisten in te huren en gebruik te maken van gedeelde ondersteunende diensten zoals communicatie en secretariaat. Hierdoor kunnen ook kleinere organisaties profiteren van hoogwaardige ondersteuning zonder de hoge kosten die normaal gesproken gepaard gaan met het inhuren van gespecialiseerd personeel. Bovendien merk ik dat de verhuizing informele contacten en spontane samenwerkingen bevordert, wat cruciaal is voor een effectieve belangenbehartiging en beleidsvorming binnen onze sector.


MVO

Frans Claassen: Binnen MVO houden we ons bezig met lobbyen en belangenbehartiging, waarbij we zoveel mogelijk optrekken met gelijkgezinde partijen. Binnen onze Nederlandse keten werken we dagelijks samen met organisaties zoals de VERNOF, NOFOTA, VVS (vereniging van producenten van dierlijke eiwitten en vetten en SNM (Stichting Nederlandse Margarinefabrikanten). Daarnaast hebben we al sinds jaar en dag een goede samenwerking met diverse ketenpartijen zoals Het Comité van Graanhandelaren, NEVEDI, FND, NVDB en de FNLI. Door de samenwerking met deze partijen kunnen we onze invloed vergroten en betere resultaten behalen op alle voor ons belangrijke thema’s. Samen met Het Comité en Nevedi en andere partners bundelen we momenteel onze krachten als het gaat om de implementatie van de EUDR-wetgeving.


"Ik geloof in de kracht van de keten en de samenwerking tussen verschillende schakels in binnen- en buitenland."


MVO zit sinds 2011 in Zoetermeer en in de afgelopen jaren hebben we fysieke secretariaten van o.a. de VERNOF, NOFOTA en Het Comité samengebracht. Dit heeft ons allerlei voordelen opgeleverd. We zijn dan ook blij met de verdere samenwerking met COV, ABS en Nevedi. Door dichter bij gelijkgezinde organisaties te zitten, kunnen we efficiënter samenwerken en onze kennis en middelen beter delen. Het feit dat we elkaar nu dagelijks tegenkomen op dezelfde verdieping, bevordert spontane samenwerkingen en kruisbestuiving van ideeën. We hebben gezien dat dit de communicatie verbetert en het makkelijker maakt om gezamenlijke posities te bepalen en evenementen te organiseren, zoals seminars over de ontbossingswetgeving. We verwachten dat deze samenwerking leidt tot nieuwe initiatieven en verdere efficiëntiewinsten, waarbij we met behoud van ieders eigen identiteit gezamenlijk sterk staan voor de uitdagingen van de toekomst. Samen staan we sterker en kijken we positief naar de toekomst.