DUURZAME GRONDSTOFFEN
Delegatie Ivoorkust bezoekt MVO voor DASPO
Op 17 oktober vond een bijeenkomst plaats tussen MVO'ers van DASPO (Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil) en een delegatie uit Ivoorkust. Het doel van de bijeenkomst was het versterken van de samenwerking met stakeholders van de palmolie industrie uit het West-Afrikaanse land. Het bezoek aan DASPO is mede mogelijk gemaakt door de Wereldbank, WUR (Wageningen University & Research) en MVO.
Duurzaamheid in de Ivoriaanse palmolieketen
Ivoorkust produceerde ongeveer 600.000 ton palmolie in 2023; hiervan is slechts 18 procent RSPO-gecertificeerd. Vooral voor kleine boeren is het een grote uitdaging om te voldoen aan de criteria van de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). De delegatie benadrukte dat de kosten voor certificering in de beginjaren hoog kunnen zijn, waardoor het voor boeren moeilijk is om deze investering terug te verdienen. Dit vormt een aanzienlijke drempel voor de overstap naar duurzame palmolieproductie.
Europese markt
Palmolie is een belangrijk handelsproduct voor het West-Afrikaanse land. Naar schatting zijn er in Ivoorkust 200.000 {voornamelijk kleine} oliepalmboeren. In het licht van de EUDR is het voor de delegatie van belang om wegen te verkennen om de Ivoriaanse toeleveringsketen te verduurzamen. Om toegang te behouden tot de Europese markt moeten leveranciers eind 2025 voldoen aan de EUDR-wetgeving. Een RSPO-certificering kan daarbij helpen.
Internationale partners
De voortdurende samenwerking tussen Ivoorkust en verschillende NGO’s zoals Solidaridad en IDH (Initiatief Duurzame Handel) is essentieel voor de implementatie van duurzame landbouwpraktijken en productieverbetering. Tijdens de bijeenkomst is gesproken over concrete projecten die kleine boeren in staat stellen om aan internationale normen te voldoen. DASPO heeft toegezegd haar expertise en netwerk in te zetten om te ondersteunen.
Delegatie
Het internationale bezoek bracht verschillende belangrijke afgevaardigden uit Ivoorkust samen, die allen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de palmoliesector in hun land:
- ESA/INP-HB, een toonaangevend instituut voor landbouwkundig onderwijs en innovatie.
- PCCET, een platform dat zich richt op het versterken van de concurrentiekracht van landbouwketens.
- FIRCA, een fonds voor landbouwkundig onderzoek en advies dat boeren technische ondersteuning en training biedt.
- Een vertegenwoordiging van de Ivoriaanse premier, die het belang van het bezoek extra benadrukte.
Naast de Ivoriaanse delegatie waren er ook betrokkenen uit Nederland. WUR begeleidde de delegatie en zorgde voor de noodzakelijke vertaling (afgevaardigden waren Franstalig). De delegatie uit Ivoorkust bezocht Nederland in opdracht van de Wereldbank, het grootste mondiale instituut voor ontwikkelingssamenwerking.
Voor meer informatie
Eddy Esselink
esselink@mvo.nl
+31 61 214 25 51