ENERGIE EN OLEOCHEMIE
Hoge temperatuur warmtesystemen:
Innovatie voor flexibiliteit en kostenbesparing
Op 10 oktober 2024 organiseerde MVO een webinar over hoge temperatuur warmtesystemen. Tijdens dit evenement werd uitgebreid ingegaan op de vele voordelen van warmteopslag bij hoge temperaturen. Deze technologie zorgt niet alleen voor meer flexibiliteit en een verhoogde leveringszekerheid, maar biedt ook aanzienlijke kostenbesparingen. Door piekbelastingen af te vlakken, verminderen bedrijven hun behoefte aan contracten voor een hoge piekcapaciteit waaraan hoge kosten zijn verbonden. Bovendien biedt de technologie kansen om extra inkomsten te genereren via de frequentiemarkt.
Het hart van de business case
Een belangrijk inzicht uit het webinar was dat hoe vaker een warmteopslagsysteem wordt geladen en ontladen, hoe aantrekkelijker het rendement. Voor opslag over enkele uren of dagen blijkt het rendement het hoogst. Opslag over langere periodes, zoals seizoensopslag, is commercieel nog niet rendabel. Systemen die bijdragen aan het balanceren van vraag en aanbod van duurzame energie presteren het beste. Daarnaast bieden ze financiële voordelen dankzij de flexibiliteit die netbeheerders belonen.
Traditionele en nieuwe warmteopslagmethoden
Hoewel de technologie van warmteopslag niet nieuw is, blijft de innovatie doorgaan. Eva Juffermans van BlueTerra gaf een helder overzicht van de huidige hoge temperatuur opslagsystemen en hun toepassingsmogelijkheden. Ze benadrukte dat kortetermijnopslag de grootste besparingen oplevert, waardoor een hogere investering gerechtvaardigd is. Ondanks dat de technologie nog volop in ontwikkeling is, hebben de technologieaanbieders tijdens het webinar al commerciële installaties kunnen tonen. In de volgende alineas lees je over de verschillende nieuwe methoden voor warmteopslag.
Beton
Carlijn Lahaye van Energynest introduceerde een innovatieve oplossing waarbij stalen buizen gevuld met Heatcrete – een speciaal soort beton – als opslagmedium fungeren. Dit materiaal blijft stabiel tot temperaturen van 450°C. Bij Yara in Noorwegen wordt dit systeem al gebruikt in een 4 MWh batterij, geïntegreerd in het stoomsysteem. Dit voorkomt energieverlies door stoomontluchting en helpt bedrijven hun energiebehoeften beter te simuleren en beheersen.
Zout
Elena Davydova van Kyoto presenteerde de Heatcube, een systeem dat energie opslaat in gesmolten zout bij temperaturen rond de 400°C. Deze technologie, die zich eerder bewees in zonne-energiecentrales, biedt nu ook een betrouwbare warmtevoorziening voor industriële toepassingen. Door prijsvolatiliteit op de energiemarkt slim te benutten, kunnen bedrijven met de Heatcube hun energiekosten met 10-30% verlagen.
Staalafval
Cedric Fritsch van Kraftblock GmbH introduceerde een uniek systeem waarbij staalafval wordt gebruikt om warmte op te slaan bij temperaturen boven de 1000°C. Kraftblock maakt het mogelijk om restwarmte te herwinnen en warmteopwekking te elektrificeren, wat het energiegebruik duurzamer maakt. Het bedrijf staat op het punt een project van 70 MWh warmteopslag op te starten in Nederland, waarmee een gasgestookte ketel vervangen wordt.
Met deze innovatieve technologieën zetten bedrijven belangrijke stappen richting een flexibeler, duurzamer en kostenefficiënter energiebeheer. Leden van MVO kunnen de presentaties bekijken en de videoregistratie terugkijken via het ledendeel van de website.
Voor meer informatie
Frank Bergmans
bergmans@mvo.nl
+31 62 00 00 929