ALGEMEEN

Gerrit van Duijn neemt afscheid van de MVO Academy

Een schat aan kennis en ervaring overgedragen 

In Nederland bestaat er geen HBO- of universitaire-opleiding die je voorbereidt op het werken in de oliën- en vettenindustrie. De vakkennis wordt veelal op de werkvloer door professionals zelf overgedragen aan collega’s. Binnen Unilever startte Gerrit van Duijn in 1997 een cursus ‘oil processing’. Daarna gaf hij cursussen bij verschillende bedrijven in binnen- en buitenland. MVO benaderde hem tien jaar later met de vraag of hij wilde meewerken aan een manier om de vakkennis bij bedrijven op een gestructureerde manier te behouden en aan te bieden aan (nieuwe) medewerkers van bedrijven uit de hele keten. Dit leidde uiteindelijk tot de MVO Academy. Na 17 edities van de cursus zet de nestor van de oliën- en vettenindustrie er langzamerhand een punt achter.



Hoe kijk je terug op de ruim 25 jaar als opleider?

Gerrit: ‘Ik vond het erg leuk om te doen. Tijdens mijn studie heb ik een onderwijsbevoegdheid natuurkunde behaald. Naast mijn studie was ik op zaterdagen namelijk docent aan een opleiding voor fysiotherapeuten. Daar heb ik veel over lesgeven geleerd. Later heb ik voor Unilever een opleiding ‘Train the trainer’ gevolgd bij het Master Trainer Institute in Geneve. Er zit dus wel een leraar in mij. Als ik alles bij elkaar optel: de MVO-cursus samen met de cursussen over oliën en vetten die ik voor bedrijven en andere opleidingen heb gegeven, heb ik meer dan 1300 mensen opgeleid. In Nederland, maar ook in Duitsland, Maleisië, Ghana en Brazilië.’


Hoe ben je bij MVO terecht gekomen?

‘Ik ben in 2007 benaderd door Claudia Oomen. Zij had een cursus van mij gevolgd en we kwamen samen tot de conclusie dat het eigenlijk vreemd was dat een dergelijke opleiding voor onze industrie niet bestond. Voor MVO zijn we in 2010 begonnen met een cursus voedselveiligheid. De bedrijven waren uit concurrentieoverwegingen destijds nog wat huiverig om kennis te delen, maar voor voedselveiligheid gold dat niet. Na vijf jaar heb ik in 2015 samen met Erik Schweitzer (Bunge) een voor-cursus ontwikkeld, omdat bleek dat de algemene kennis over de oliën- en vettenindustrie bij veel cursisten tekort schoot. In 2018 hebben we de zaak omgedraaid: de voor-cursus werd een hoofdcursus van vier dagen, en voedselveiligheid werd daar een onderdeel van’.


Wat is er verder veranderd?

‘Er waren steeds vaker deelnemers met een niet-technisch beroep. Verder zijn de hulpmiddelen bij het lesgeven natuurlijk veranderd. In het begin gebruikten we nog van die overhead sheets, die regelmatig op de grond vielen…. Het leuke aan de cursus is dat deze eigenlijk nooit helemaal hetzelfde is. Er verandert altijd wel iets. En de onderwerpen zijn heel divers. De bedrijven die zijn verenigd binnen MVO zijn inmiddels gewend aan samenwerken en niet meer bang om de concurrent wijzer te maken. Vertegenwoordigers van verschillende bedrijven en organisaties geven presentaties op hun vakgebied. De presentatoren kunnen behalve uit hun theoretische kennis ook putten uit eigen ervaring. Dat heeft veel meerwaarde. Voorbeelden van zaken die je zelf hebt meegemaakt komen altijd overtuigender over. Dat merken mensen’.


V.l.n.r.: Loek Favre, Erik Schweitzer, Gerrit van Duijn, Jolanda van Roon, Ron van Noord, Leendert Wesdorp


Waardering

De cursus wordt elke keer geëvalueerd en de deelnemers wordt gevraagd hoe ze de verschillende presentaties waarderen. Zo wordt de cursus steeds beter. Sommige presentatoren zijn er al vanaf het begin bij, maar soms wisselen we. Gabriel Mainer van de NVWA is iemand die vanaf het begin bij de cursus voedselveiligheid betrokken is. Ik heb jarenlang met hem gestreden om de hoogste waardering van de deelnemers. We maakten er een wedstrijd van. Soms won hij en soms won ik’.


Nieuwe oude bekenden
MVO heeft Lutz Asbeck en voormalig voorzitter Loek Favre bereid gevonden de rollen van Gerrit over te nemen. Loek is cursusleider en verantwoordelijk voor de kwaliteit van het aanbod en Lutz neemt de presentaties over raffineren en modificeren over. Samen met Leendert Wesdorp vervullen zij de belangrijkste rollen binnen de MVO Academy. Projectleider en contactpersoon bij MVO is Jolanda van Roon.