DUURZAAMHEID

Croda en de SDG’s

Concrete stappen naar een betere wereld  

MVO en haar leden zetten zich in voor het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De SDG’s richten zich onder meer op het bestrijden van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nobele doelen, maar wat betekent dit concreet voor bedrijven? Vijf vragen en antwoorden over de weg naar een betere wereld. In deze eerste editie: Roel Moonen, Technology & Business Development Manager van Croda Nederland B.V.

Wat is Croda voor een bedrijf?

Wij maken chemische producten op basis van hernieuwbare grondstoffen: voornamelijk plantaardige oliën en vetten, en bieden duurzame oplossingen voor chemische producten die voorheen van aardolie werden gemaakt. Onze producten worden gebruikt in verschillende industrieën en vind je terug in bijvoorbeeld coatings, verf en zonnebrandcrème, maar ook in recyclebaar plastic, smeermiddelen voor windmolens, en vloeistof in warmtepompen. Onze jarenlange focus op duurzaamheid maakt ons een aantrekkelijk bedrijf. Per 1 juli 2022 zijn we overgenomen door Cargill, waar we deel uitmaken van hun relatief nieuwe Cargill Bioindustrial divisie die zich richt op innovatieve producten uit hernieuwbare grondstoffen voor de non-food industrie.


Wat betekenen de SDG’s voor jullie?

Croda is een pionier als het gaat om het werken aan SDG’s. Al een groot aantal jaren geleden is dat vanuit de top van de onderneming gestimuleerd. Het is een deel van ons DNA. Door de SDG’s aan de strategie te verbinden, ontstond ruimte voor een groot aantal projecten: van energiereductie en het compenseren van onze CO2 -uitstoot, tot het ontwikkelen van producten die bijvoorbeeld boeren helpen de opbrengst van hun gewassen te vergroten of die het welzijn en de gezondheid van mensen bevorderen. De SDG’s zijn herkenbaar, goed communiceerbaar en bieden een leidraad voor rapportage en verantwoording.


Welke SDG’s zijn voor jullie het belangrijkst?

Wij hebben veel geïnvesteerd in SDG 13 (Klimaatactie), met onze Eco-certificaten. We maken alleen gebruik van gecertificeerd duurzame grondstoffen, zoals bijvoorbeeld gecertificeerd duurzame raapzaadolie en gecertificeerd duurzame palmolie. Op dit moment besteden we veel aandacht aan SDG 15 (Leven op het land), met ons Carbon Compensation Plan. We gebruiken nog maar 40% van de energie die we in 1990 gebruikten. Ons streven is om in 2030 klimaatpositief te zijn, dat wil zeggen dat we meer koolstof besparen dan we uitstoten. Verder hebben we voor meer dan 90% van onze producten een levenscyclusanalyse gemaakt. Hiermee bepalen we de totale milieubelasting van een product gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: van het winnen van de benodigde grondstoffen, de productie, het transport en het gebruik, tot aan de afvalverwerking. Hiermee beantwoorden we aan SDG 12 (Verantwoorde consumptie en productie).


Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen?

Door onze jarenlange focus op duurzaamheid hebben we een voorsprong op veel van onze concurrenten. Het werken aan duurzame ontwikkelingsdoelen biedt behalve veel uitdagingen ook kansen. Het mes snijdt aan twee kanten. De klimaatcrisis vraagt om producten die gemaakt worden uit hernieuwbare grondstoffen. En met de huidige energiekosten zijn bepaalde investeringen in een duurzame toekomst bijvoorbeeld nu opeens wèl haalbaar.


Wat is je advies aan andere bedrijven?

Ga niet met alle 17 doelen tegelijk aan de slag. Kies maximaal 5 SDG’s waar je met jouw bedrijf de meeste waarde kunt toevoegen, zowel voor je klanten als voor de maatschappij.


Meer weten over de relatie tussen de SDG’s en de MVO-sector? Lees er meer over in onze factsheet over SDG's.