DUURZAAMHEID

MVO-standpunt gepaste zorgvuldigheid  (due diligence) voor ondernemingen

De oliën- en vettenindustrie vindt due diligence een belangrijk instrument om de duurzaamheid van toeleveringsketens te bevorderen en te verwezenlijken. De toeleveringsketens voor oliën en vetten zijn echter zo complex, dat alleen een combinatie van elkaar versterkende maatregelen tot de beoogde resultaten zullen leiden. Dit geeft MVO aan in een reactie op het nieuwe due diligence-voorstel van de Europese Commissie.

MVO benadrukt dat due diligence alleen echt effectief kan zijn, wanneer bedrijven samen werken aan het opbouwen van partnerschappen met producerende landen. De betrokkenheid van lokale boeren/bedrijven, gemeenschappen en autoriteiten is van groot belang. De onderliggende gedachte moet zijn om met name in de producerende landen de omstandigheden te verbeteren.


MVO-standpunt:

Bedrijven (in de oliën- en vettensector) moeten beschikken over een generiek (horizontaal) due diligence-systeem. Dit due diligence-systeem zou verplicht moeten zijn voor alle bedrijfssectoren.

  • Een EU-breed stelsel van zorgvuldigheidseisen is noodzakelijk. De Europese Commissie moet voorkomen dat er in verschillende lidstaten andere due diligence-stelsels worden ingevoerd. Een uniforme en EU-brede aanpak zal ook helpen om daadwerkelijk een gelijk speelveld te handhaven.
  • Bedrijven moeten in staat worden gesteld prioriteiten te stellen en zich te concentreren op de belangrijkste risico's waarmee zij te maken krijgen.
  • Ook mkb's dienen een bepaalde rol te spelen, maar evenredigheid moet gewaarborgd worden.
  • De wetgeving moet voortbouwen op sectorale samenwerking en certificeringsschema’s.

MVO concludeert dat het huidige voorstel van de Europese Commissie verbetering behoeft. Om een effectieve regeling te maken moet er goed gekeken worden naar de duidelijkheid van criteria en definities, naar te onderscheiden verantwoordelijkheidsniveaus en naar de uitvoerbaarheid van het toezicht en de regels voor sancties. MVO heeft dit standpunt aan de Europese Commissie kenbaar gemaakt. Het voorstel wordt nu verder behandeld door de Europese Raad van Ministers en het Europees Parlement.


Voor het volledige MVO-standpunt klik hier.

Wat is due diligence?
Due diligence betekent letterlijk: gepaste zorgvuldigheid. In het kader van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wil de overheid deze zorgvuldigheidsnormen wettelijk vastleggen. Bij zo’n verplichte due diligence moeten bedrijven onder meer de risico’s op negatieve gevolgen voor mens en milieu, zoals kinderarbeid, slavernij en milieuvervuiling, in kaart brengen. Ook dienen bedrijven deze risico’s aan te pakken en hierover te communiceren.