VOEDING EN GEZONDHEID

Onderzoek WUR

Vetzuursamenstelling van plantaardige en dierlijke oliën en vetten 


Dit jaar zal de vetzuursamenstelling van twintig plantaardige en dierlijke oliën en vetten worden bepaald door Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van MVO. De cijfers worden onder meer opgenomen in de NL voedingsmiddelentabel (NEVO) van het RIVM. De NEVO-tabel wordt vaak gebruikt in voedselconsumptieonderzoek, door gezondheidsprofessionals en beleidsmakers. De oliën die in dit onderzoek worden meegenomen zijn representatief voor de Europese afzetmarkt. Bedrijven zullen in het najaar per oliesoort drie monsters aanleveren bij de WUR en er rekening mee houden dat de monsters uit de belangrijkste herkomstlanden worden meegenomen. Het is de tweede keer dat dit onderzoek uitgevoerd wordt, de eerste keer was in 2018. De methode van het onderzoek zal hetzelfde zijn als in 2018.



Variatie
Binnen (wetenschappelijk) onderzoek en communicatie wordt meestal gebruik gemaakt van één bepaalde vetzuursamenstelling voor een olie (geen ranges) terwijl plantaardige oliën en vetten een natuurlijke oorsprong hebben waardoor binnen een oliesoort sprake kan zijn van verschillende vetzuursamenstellingen. Dit komt door seizoensverschillen (o.a. weersinvloeden) in de landen van oorsprong. Ook door genetische variatie binnen een soort kunnen vetzuursamenstellingen variëren.


Verouderde data
In 2018 heeft de MVO-sector door de WUR een overzicht laten vaststellen met voor elke olie een (gemiddelde) vetzuursamenstelling op basis van laboratoriumanalyses. In de periode voor 2018 waren er uiteraard ook al overzichten met vetzuursamenstellingen van diverse oliën, maar deze waren vaak niet volledig, waren verouderd, soms niet onafhankelijk of niet juist, (bijvoorbeeld USDA) of de data werd weergegeven in ranges (zoals door Codex).


Nieuw onderzoek
Ook voor de NEVO-tabel gold dat de daarin genoemde vetzuursamenstellingen voor 2018 vaak verouderd en daardoor incorrect waren. RIVM (NEVO) moest zich soms noodgedwongen baseren op oude data. Dit alles kan een negatief effect hebben op o.a. voedingsonderzoek en de (NL) voedselconsumptiepeilingen. Daarom heeft MVO toentertijd besloten om een actuele en representatieve tabel te laten opstellen door de onafhankelijke partij WUR. Dit jaar zal het onderzoek herhaald worden. Mogelijk dat de vetzuursamenstellingen licht veranderd zijn door onder meer klimaat- en/of geopolitieke omstandigheden in de herkomstlanden.


Bijdrage bedrijven
Om te komen tot een representatieve vetzuurtabel is het aanleveren van de juiste monsters door bedrijven van groot belang. Dit jaar zullen de monsters verzameld worden in de maanden september tot en met november. Op die manier kunnen oliën van verschillende transporten en verschillende herkomstlanden worden meegenomen. De oliën op de markt zijn vaak blends van verschillende origines.


Het gaat om bemonstering van de relevante vetten/geraffineerde oliën die veel worden gebruikt als spijsolie en/of ingrediënt: arachideolie, boter, cacaoboter, kippenvet, maisolie, olijfolie, rundvet, olijfolie, raapzaadolie, raapzaadolie (High Oleïc), palm(pit)olie, sesamolie sheaboter, sojaolie, varkensvet, zonnebloemolie, zonnebloemolie (High Oleïc). De resultaten worden openbaar beschikbaar gesteld zodat ook andere partijen onder bronvermelding ervan gebruik kunnen maken.


De resultaten van het onderzoek uit 2018 vindt u ​​​​​​​hier.