DUURZAAMHEID
Sustainable Palm Oil Dialogue 2023
Implementatie ontbossingswetgeving onderwerp van internationale conferentie
Nu begin deze maand de EU-ontbossingsverordening (EUDR) is gepubliceerd, resten er 18 maanden om tot een werkbare implementatie van de nieuwe regelgeving te komen. Op 14 juni jl. bespraken vertegenwoordigers van de palmolie-industrie, overheden en maatschappelijke organisaties tijdens de Sustainable Palm Oil Dialogue (SPOD 2023) in Frankfurt onderwerpen als traceerbaarheid van producten en de rol van nationale certificeringsschema’s. Ook de vraag hoe we kleine boerenbedrijven in de toeleveringsketens van de EU kunnen houden, kwam uitgebreid aan de orde.
Traceerbaarheid
De EUDR en andere toekomstige wetten eisen due diligence van bedrijven. Om dit te kunnen aantonen zijn transparante toeleveringsketens nodig. Diverse sprekers en deelnemers aan de conferentie bevestigden opnieuw hun steun aan de Europese verordening en herhaalden dat de duurzame palmoliesector al relatief ver gevorderd is als het gaat om traceerbaarheid. De deelnemers bespraken de uitdagingen en oplossingen om ervoor te zorgen dat met name kleine boerenbedrijven en kleine en middelgrote ondernemingen onderdeel worden van de oplossing.
Kleine boerenbedrijven
Hoewel de EUDR een kans is om wereldwijd de ontbossing tegen te gaan, blijft het essentieel om de toegang van kleine boerenbedrijven tot de EU-markt te behouden. Bedrijven die kleine boeren uitsluiten in een poging hun toeleveringsketen minder risico te laten lopen, dragen niet bij aan het oplossen van ontbossing. Alleen samen met alle relevante belanghebbenden kunnen sociale- en milieukwesties worden aangepakt.
Dialoog
Namens MVO nam Eddy Esselink deel aan de conferentie. Hij benadrukt dat ‘behalve met wetgeving, zoals de EUDR, positieve veranderingen alleen mogelijk zijn als we constructief dialoog voeren met de productielanden en het bedrijfsleven over certificering, financiële investeringen en het betrekken van kleine boerenbedrijven’.
Communicatie
Ook het Nederlandse initiatief voor duurzame palmolie (DASPO) was aanwezig bij SPOD 2023. Jolanda van Roon: ‘DASPO vindt dat de EUDR een goede intentie heeft. Als samenwerkingsverband van Nederlandse organisaties die het gebruik en de productie van duurzame palmolie stimuleren, kunnen we daaraan bijdragen door communicatie. ‘Consumenten hebben het recht om meer te weten over oliehoudende gewassen, we moeten hen beter informeren. Vertel hen wat er in het product zit en wees trots en communiceer erover als je duurzame palmolie gebruikt’.
Om de EU te ondersteunen bij het implementeren van de wetgeving met betrekking tot palmolie, heeft MVO in april jl. samen met Solidaridad en palmolieproducerende landen verenigd in CPOPC een briefingdocument 'Implications of the EU Deforestation Regulation (EUDR) for oil palm smallholders' aangeboden. Dit document bevat aanbevelingen die ervoor kunnen zorgen dat kleine palmolieboeren worden geholpen op hun weg naar duurzaamheid, en ook zij onderdeel kunnen zijn van een duurzame wereldmarkt.
Innovation Fair
Tijdens SPOD 2023 werd wederom een Innovation Fair georganiseerd door de Sustainable Palm Oil Choice (SPOC) en Wageningen University & Research. Acht organisaties presenteerden hun idee aan de bezoekers, die stemden op het meest veelbelovende concept. De winnaar van de Innovation Fair was Palmas del Ixcan, een agro-industrieel bedrijf uit het noorden van Guatemala dat zich inzet voor de duurzame teelt van palmolie in nauwe samenwerking met kleine boerenbedrijven.
SPOD 2023 werd georganiseerd door de Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO), IDH, Forum for Sustainable Palm Oil (FONAP) en Initiative for Sustainable Agricultural Supply Chains (INA).
Voor meer informatie
Eddy Esselink
esselink@mvo.nl
+31 79 363 43 54