VOEDSEL- EN DIERVOEDERVEILIGHEID

Internationaal schadefonds voor ongevallen op zee met gevaarlijke stoffen 

Partijen die schade lijden door een ongeval waarbij een schip is betrokken dat gevaarlijke en schadelijke stoffen vervoert (Hazardous and Noxious Substances - HNS-goederen) worden in de nabije toekomst beter beschermd. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat een internationaal verdrag over het vervoer van gevaarlijke en schadelijke stoffen over zee ratificeert. Plantaardige en dierlijke oliën en vetten en hun bijproducten worden hierin genoemd als HNS-goederen. Om het verdrag in werking te laten treden, moeten ten minste twaalf van de landen die het verdrag hebben ondertekend, het ook in nationale wetgeving hebben verankerd. De verwachting is dat dit snel zal gebeuren.



Gevolgen scheepseigenaren
Op dit moment moeten scheepseigenaren die gevaarlijke en schadelijke stoffen over zee vervoeren al verzekerd zijn voor ongevallen. Maar bij een zeer groot ongeval kan de maximale dekking van de verzekering ontoereikend zijn om alle schade te vergoeden en slachtoffers te compenseren. Het HNS-verdrag brengt daar verandering in, door een internationaal fonds te creëren waaruit de schade kan worden vergoed, als die hoger uitvalt dan waar een reder voor verzekerd is. Hierdoor wordt schade beter gedekt en worden slachtoffers beter beschermd.


Ontvangers HNS-stoffen

Het internationaal fonds dekt de schade aan personen, eigendommen en het milieu. Het internationaal fonds moet worden gevuld door bedrijven die HNS-stoffen ontvangen. Dit betekent dat grotere ontvangers van HNS-stoffen een bijdrage moeten leveren aan het HNS-fonds. Hiervoor wordt een rapportagesysteem ingesteld.


Rapportageverplichtng

Dit rapportagesysteem stelt partijen in staat om aan de rapportageverplichtingen van het HNS-verdrag te voldoen. 


Bedrijven die dichtbij of boven de gestelde drempelwaarden van ontvangen HNS-goederen zitten en daarom (waarschijnlijk) een rapportageplicht hebben, zijn onderdeel van de eerste ‘testrapportage’ die in 2023 plaatsvindt. Deze test zal worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. MVO heeft Rijkswaterstaat in contact gebracht met de MVO-bedrijven en contactpersonen die voor de rapportage gaan zorgdragen.


MVO zal haar leden blijven informeren over de verdere ontwikkelingen van de HNS-regeling.