DUURZAAMHEID
Nederland ratificeert EU-vrijhandelsakkoord met Canada
CETA is een handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada. Het verdrag bevat afspraken die de onderlinge handel in goederen, diensten en investeringen liberaliseren en eerlijker maken. Ook besteedt het verdrag aandacht aan de bescherming van de volksgezondheid, de veiligheid, het milieu, arbeidsnormen en consumenten. De Nederlandse oliën- en vettenindustrie importeert met name sojabonen en raapzaad uit Canada.
Parlementaire instemming
De Eerste Kamer heeft op 12 juli jl. ingestemd met het wetsvoorstel ter goedkeuring CETA. Dit voorstel was op 18 februari 2020 al aangenomen door de Tweede Kamer. Nederland is hiermee de 16e EU-lidstaat die CETA heeft geratificeerd.
Modern
Voor de toepassing van de handelsovereenkomst heeft de Nederlandse ratificering overigens geen directe (tarifaire) gevolgen. De in CETA overeengekomen verlaging van douanerechten wordt namelijk al vanaf 21 september 2017 - op voorlopige basis - toegepast. Wel is het een belangrijk politiek signaal dat - ondanks de kritische geluiden vanuit beide Kamers - een parlementaire meerderheid in Nederland een dergelijk moderne vrijhandelsovereenkomst steunt.
Investeringen
De meeste EU-vrijhandelsovereenkomsten hoeven niet door de nationale parlementen van de EU-lidstaten goedgekeurd te worden, maar omdat het in CETA opgenomen onderdeel investeringsbescherming tot de nationale competentie behoort, dienen in dit geval ook de nationale parlementen hun fiat te geven.
Import
Voor de Nederlandse oliën- en vettenindustrie is in de onderlinge handel met Canada met name de invoer van sojabonen en raapzaad (respectievelijk 110 miljoen euro en 45 miljoen euro in 2021, Eurostat) interessant.
Export
De Nederlandse export van MVO-producten naar Canada vertegenwoordigde met circa 9 miljoen euro het afgelopen jaar een aanmerkelijk lagere waarde dan de invoer. Het betreft hier vooral verwerkte producten, waaronder verzadigde vetzuren met een hoge zuiverheidsgraad, geraffineerde zonnebloemolie en 'niche' oliën. Op EU-niveau is met name de export van olijfolie naar Canada (115 miljoen euro, 2021) economisch relevant.
Duurzaamheid
Niet alleen is CETA voor wat betreft de afschaffing van de wederzijdse importtarieven al vijf jaar van belang, ook zijn er afspraken op het gebied van duurzaamheid. De duurzaamheidshoofdstukken uit dit verdrag zijn bindend, en de afspraken zijn het meest concreet van alle duurzaamheidsafspraken in welk ander EU-verdrag dan ook.
Wanneer het CETA-handelsverdrag (in zijn geheel) in werking treedt, is nog niet bekend. Alle parlementen van de EU-lidstaten moeten het verdrag eerst ratificeren. Tot dusver hebben 16 van de 27 lidstaten dat gedaan.
Voor meer informatie
Frans Köster
köster@mvo.nl
+31 79 363 43 62