VOEDSEL- EN DIERVOEDERVEILIGHEID

Het belang van risicoanalyses voor voedsel- en diervoederveiligheid


Voor bedrijven is het belangrijk om voorbereid te zijn op potentiële problemen. Bij productie, vervoer, opslag en verwerking van oliën en vetten, die bestemd zijn voor dierlijke en menselijke consumptie, is het belangrijk om een systeem te hebben waarmee mogelijke risico’s voor de voedselveiligheid beheersbaar zijn. Hiervoor worden zogeheten risicoanalyses gebruikt: methodes waarbij mogelijke risico's worden gekwantificeerd door het bepalen van de kans dat een dreiging zich voordoet en de gevolgen daarvan worden gewogen.

Deze risicoanalyses moeten gebaseerd zijn op HACCP-principes (Hazard Analysis and Critical Control Points). Dit is een systeem dat bedrijven in staat stelt om risico's te beheersen die essentieel zijn voor de voedsel- en diervoederveiligheid.


Plantaardige oliën

MVO heeft samen met FEDIOL, de Europese brancheorganisatie voor de plantaardige olie- en proteïne-industrie, sectorale risicoanalyses opgesteld voor de productie van olie uit sojabonen, raapzaad, zonnebloempitten, palmvruchten, palmpitten en kokosnoten. Per gewas is een processchema opgesteld met de volgende onderdelen:

  • het kweken van het betreffende gewas.
  • de opslag en het transport van het geoogste oliezaad of -vrucht (of de olie).
  • de verwerking en raffinage hiervan tot verschillende olie- (en eiwit)rijke producten
  • en de opslag en het uiteindelijke transport hiervan.

Dierlijke vetten

Ook heeft de MVO-sector, in dit geval samen met EFPRA, de Europese brancheorganisatie voor de verwerking van dierlijke bijproducten, sectorale risicoanalyses opgesteld voor de productie van vet uit varkens, herkauwers en pluimvee en voor de productie van varkensvet en rundvet als nevenproducten van gelatine.


Per product is een processchema opgesteld met de volgende onderdelen:

  • het slachten van het dier.
  • de opslag en het transport van rauw vet en andere dierlijke bijproducten.
  • het uitsmelten van het vet en de verdere verwerking en raffinage tot vetproducten.
  • en de levering van vetten aan afnemers in bijvoorbeeld de diervoederindustrie.

Montoring

Zowel voor plantaardige oliën als voor dierlijke vetten is per onderdeel onderzocht welke mogelijke gevaren van biologische, chemische of fysische aard kunnen optreden. Alle bedrijven aangesloten bij MVO monitoren risico’s en hoe hiermee om te gaan. Gebaseerd op de brede kennis en expertise van de experts is een inschatting gemaakt van waar zich risico’s kunnen voordoen en wat dat voor gevolgen heeft voor de gezondheid van de consument. De MVO-experts coordineren de verschillende risicoanalyses in samenwerking met FEDIOL, EFPRA, GMP+, RiskPlaza en SecureFeed.


Maatregelen
Wanneer bedrijven weten waar de risico’s kunnen ontstaan, kunnen ze maatregelen treffen. Een beheersmaatregel kan bijvoorbeeld het aanpakken van de oorzaak van de dreiging zijn. Maar ook aanpassingen van het proces op basis van administratieve controles, of extra inspecties horen bij het verminderen van het risico.