DUURZAAMHEID

Ecologische voetafdruk plantaardige oliën berekend  

Deze zomer heeft FEDIOL, de organisatie die in Europa de plantaardige olie- en eiwitmeelindustrie vertegenwoordigt, een rapport uitgebracht dat de ecologische voetafdruk van plantaardige oliën en eiwitmeelproducten in kaart brengt. De producten die zijn onderzocht, zijn onder meer ruwe en geraffineerde oliën van sojabonen, koolzaad, zonnebloem, maïs, oliepalm en kokosnoot, melen van de eerste vier, en de raffinagebijproducten van de oliën van alle genoemde gewassen. ‘De geharmoniseerde methode maakt een gemeenschappelijke benadering mogelijk voor het meten van de milieuprestaties van producten’, benadrukt Coen Blomsma, directeur milieu voor FEDIOL.

Methode
De gebruikte methodologie, genaamd PEF (Product Environmental Footprint), is ontwikkeld door de Europese Commissie en gebaseerd op levenscyclusanalyses en omvat zestien milieueffecten samen met de biodiversiteit. Naast deze PEF-profielen Heeft FEDIOL categorieregels opgesteld, die specifieke richtlijnen bieden voor het inschatten en rapporteren van de milieu-impact van de levenscyclus van genoemde producten.


Van teelt tot klant
De levenscyclusfasen die in het raport worden behandeld, omvatten de industriële verwerking van grondstoffen, zoals oliezaden en ruwe plantaardige oliën, maar ook de upstream-fasen van teelt en transport en de downstream-fasen van transport van de verwerkte producten naar de klant, die de geraffineerde olie, het meel, de lecithine of een ander bijproduct van de raffinage ontvangt.


Inzicht
Achtentwintig productiesites van tien verschillende FEDIOL-bedrijven namen deel aan het onderzoek, waaronder diverse MVO-bedrijven. De PEF-methodologie zal bedrijven helpen de milieu-impact van hun producten beter te begrijpen, waardoor ze de impact gedurende de levenscyclus van hun producten kunnen verminderen. De methode maakt het ook mogelijk om in te gaan op specifieke vragen van klanten over de milieueffecten van producten.


Groene claims
‘Met de publicatie van deze PEF-studie is de sector ook voorbereid op het voorstel van de Europese Commissie voor de vrijwillige groene claims, dat later dit jaar wordt verwacht’ aldus Coen Blomsma, eveneens vertegenwoordiger van MVO en VERNOF in de sub-werkgroep Footprint Voedsel van het Nederlandse Klimaat Akkoord.


Het FEDIOL-rapport is openbaar en hier beschikbaar.