KORT NIEUWS

Samenwerking en overleg voor duurzame soja

Op 4 en 5 oktober jl. nam MVO deel aan het jaarlijkse congres van de Round Table on Responsible Soy Association (RTRS) in Sao Paulo, Brazilië. Samen met andere stakeholders wisselde MVO informatie uit die van belang is voor de verdere verduurzaming van de sojaketen.


Meer dan 175 deelnemers uit 14 landen namen deel aan de conferentie. Zowel producerende landen (met name in Zuid-Amerika) als consumentenmarkten zoals Europa, waren vertegenwoordigd. Voor bedrijven in Europa is het belangrijk om in gesprek te blijven met de producenten, omdat de sojaproductie moet voldoen aan steeds strenger wordende Europese duurzaamheidseisen.


Paul van de Logt van de Nederlandse ambassade in Brazilië benadrukte dit, en ging daarbij in op de EUDR (European Union Deforestation free Regulation).

Het belang van samenwerking werd tijdens de conferentie meermalen onderstreept. Zeker in het licht van de nieuwe ontbossingswetgeving is samenwerking cruciaal om te komen tot adequate implementatie. Nog lang niet alle bepalingen zijn duidelijk en daarom kijken betrokkenen samen naar een juiste uitvoering van de wet.


Behalve aandacht voor de EUDR, was er belangstelling voor een bredere aanpak van verduurzaming, waarbij duurzaamheidsschema’s zoals de RTRS zeker een rol spelen.


Na de inzet van de Europese industrie voor verduurzaming van de sojaketen, en de maatregelen die de Europese bedrijven al genomen hebben, is het tijd voor de volgende stap. Samen met haar leden en andere stakeholders zet MVO zich in voor een juiste implementatie van de wetgeving voor verdergaande verduurzaming van de sojaketen.



Podcast over vetinzameling op de kinderboederij

Al ruim 10 jaar zijn tientallen kinderboerderijen inleverplek voor gebruikte oliën en vetten. Lekker dichtbij, makkelijk en duurzaam. Per 1 oktober 2023 mag het onder voorwaarden ook officieel. KinderboerderijenActief heeft er een podcast over gemaakt. Sam Zarean van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit geeft in de podcast een toelichting op de nieuwe afspraken. Wat gebeurt er met het ingeleverde vet? Sjoerd Ingwersen van inzamelaar Quatra vertelt hierover. Natuurlijk ontbreekt de ervaring van een kinderboerderij niet. Kinderboerderij de Punt (Zierikzee) is een van de vetste kinderboerderijen. Marlies Janse vertelt waarom.


Maar er zijn meer partijen die vetinzameling op o.a. de kinderboerderij belangrijk vinden. Jessica Sturz van de gemeente Amsterdam legt uit waarom. Robert Tieman van het Hoogheemraadschap Delfland vertelt over de 'witte schapen' en waarom het voor de waterzuiverings-installaties belangrijk is om vet in te leveren. Van het inleveren van vet worden heel veel organisaties blij! Kijk voor locaties op www.vetrecyclehet.nl


Geen vet in het riool

Op verzoek van NH Nieuws en Waternet heeft MVO-directeur Frans Claassen meegewerkt aan een reportageserie over vet en doekjes in het riool.


In verschillende afleveringen wordt verteld over de gevolgen van vet en schoonmaakdoekjes in het riool, waarbij in aflevering 4 wordt ingegaan op wat consumenten beter met het gebruikte vet kunnen doen. Ook wordt verteld wat ermee wordt gedaan (productie biodiesel) en wat het de maatschappij en de consument oplevert.


Door deze reportage hoopt de storingsdienst van Waternet dat mensen bewuster omgaan met vet en doekjes. De vet- en doekjeskoek levert de storingsdienst al jarenlang veel (onnodig) extra werk en kosten op. De betreffende aflevering wordt vlak voor de oliebollenperiode uitgezonden.






Young Oils & Fats bij Upfield 

Op donderdag 21 september had Young Oils & Fats (YOF) weer een interessant evenement bij een van de leden van MVO. Deze keer werd het evenement georganiseerd door Upfield, in het Food Science Centre in Wageningen.


Upfield produceert plantaardige smeersels en vegan kaas, en presenteerde zich met een informatieve introductie, een interessante rondleiding door hun proeffabriek en een proeverij van diverse producten.


Tijdens de bijeenkomst gaf Eddy Esselink van MVO een presentatie over de EU-ontbossingsverordening. De bijeenkomst werd afgesloten met een netwerkborrel voor jonge professionals in de oliën- en vettenindustrie.

Meer informatie over YOF vind je op deMVO-website.





MVO-factsheet over 3-MCPD geactualiseerd

MVO-bedrijven houden nauwlettend toezicht op en nemen maatregelen tegen mogelijke verontreinigingen die relevant zijn voor de voedselveiligheid. Dit omvat onder andere ook 2- en 3-MCPD-esters en glycidyl esters (GE), contaminanten die kunnen ontstaan tijdens productieprocessen.


In de een update van de factsheet over deze stoffen is de meest recepten wetgeving verwerkt. Zo is er onder meer informatie over emulgatoren toegevoegd. Van de geactualiseerde factsheet is een Nederlandse en een Engelse versie beschikbaar.









Lunchlezing over allergenen en risicomanagement

Op dinsdag 31 oktober organiseerden de MVO-teams Voedsel- & diervoederveiligheid en Voeding & gezondheid een informatiebijeenkomst voor hun werkgroepleden. Charlotte ter Haar van VBZ, de branchevereniging van de Nederlandse zoetwaren industrie, en Angèle van den Heuvel van Allergenen Consultancy spraken over nieuw beleid voor risicomanagement en etikettering van allergenen in levensmiddelen.


Sprekers gingen specifiek in op allergenen en kruisbesmetting. Op dit moment zijn er geen goede regels voor het vermelden van een dergelijke risico op de verpakking van levensmiddelen, waardoor fabrikanten liever het zekere voor het onzekere nemen.


Met name de melding op (veel te) veel producten: ‘kan xxxx bevatten’, is onvoldoende duidelijk voor personen met een allergie. Nieuw beleid zorgt voor meer duidelijkheid. Er worden drempelwaardes afgesproken waarboven zo’n vermelding moet plaatsvinden. Het zoveel mogelijk voorkόmen van kruisbesmetting is al jarenlang de praktijk, maar nu worden er richtlijnen gegeven voor het meten en registreren van kruisbesmetting met allergenen door alle schakels in de keten.


Het nieuwe beleid wordt naar verwachting eind van dit jaar door de Nederlandse overheid gepubliceerd. Het is de bedoeling dat het daarna ook in andere Europese landen wordt toegepast, zodat consumenten en fabrikanten beter weten waar ze aan toe zijn.






Bijna 30 jaar MVO-materialen over vetten en gezondheid

De afgelopen 30 jaar heeft MVO veel verschillende voorlichtingsmaterialen ontwikkeld over het belang van goede vetten in de voeding. De materialen variëren van de ' 'Smeer Je Groot'-diploma’s, lesmaterialen voor het basis- en middelbaar onderwijs, consumentenfolders, Infokaarten voor gezondheidsprofessionals, nieuwsbrieven als de (aanvakelijk nog) gedrukte Ter Perse en nog veel meer.


Aan de hand van campagnes, zoals ‘Vloeibare margarine, van nature gezonder’, ‘Brood is gezond, brood met margarine is gezonder’ en ‘Smeer je Groot’ gaf het Voorlichtingsbureau MVO informatie over gezonde, plantaardige voeding, onder meer met Goedele Liekens. Daarnaast startte MVO de campagne Verantwoord Frituren.


Ook nu nog kunnen diëtisten, praktijkondersteuners, JGZ-professionals en andere geïnteresseerden gebruikmaken van informatiematerialen over vetten en gezondheid. In de afgelopen maanden zijn bijvoorbeeld de infokaarten Bereiden en smeren en Plantensterolen  herzien en binnenkort verschijnt weer een nieuwe Ter Perse.


Alle informatie is uiteraard nog steeds gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de adviezen van het Voedingscentrum. De campagne Verantwoord Frituren is ook nog steeds actief en viert volgend jaar haar 20-jarig jubileum.