DUURZAAMHEID

Concrete stappen tegen kinderarbeid in de Filipijnen

Sinds 2021 werkt MVO samen met VERNOF (in het bijzonder Cargill en Wilmar), Cordaid, The Integrated Rural Development Foundation, Verité Southeast Asia, enGlobal March against Child Labour, aan een project om kinderarbeid in de toeleveringsketen van kokosolie in de Filipijnen aan te pakken. In de eerste (onderzoeks)fase van het project, werden de problemen in kaart gebracht. Inmiddels worden concrete stappen gezet die kinderarbeid moeten voorkomen en verhelpen.

Slechte omstandigheden
In de Filipijnen houden miljoenen kleine boerenbedrijven zich met de kokosteelt bezig. In vaak afgelegen gebieden leven deze boeren in armoede met een slechte sociale en economische infrastructuur.Gebrek aan (basis)onderwijs, onvoldoende kennis van goede landbouwpraktijken en onvoldoende geld om arbeidskrachten in dienst te nemen, zorgen er soms voor dat kinderen aan het werk worden gezet om het gezin financieel te ondersteunen.


Onderwijs
Genoemde bedrijven en organisaties willen hieraan een halt toeroepen en krijgen steun van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) via een subsidie van het Fonds tegen Kinderarbeid (FBK). In samenwerking met scholen en lokale overheden gaan zij een systeem opzetten dat bijhoudt of kinderen naar school gaan. Het systeem moet signaleren of er sprake is van kinderarbeid, maar ook relevante belanghebbenden helpen om actie te ondernemen.


Armoedebestrijding
Armoede zal worden aangepakt door de introductie van een nieuw bedrijfsmodel dat boeren helpt hun inkomen te verhogen. Op dit moment hebben kokosnootboeren in de Filipijnen veelal geen toegang tot de juiste middelen om hun landbouwpraktijken te optimaliseren en financiële risico's te minimaliseren. Ze hebben te maken met lage opbrengsten, inferieure kwaliteit van de producten en prijsschommelingen. Met adequate ondersteuning om deze risico's te beheersen zijn de boeren beter in staat om van de kokosteelt te leven en kunnen zij hun levensonderhoud verbeteren.


Aanpak
Het nieuwe bedrijfsmodel is gebaseerd op een op rechten gebaseerde, participatieve en vanuit de gemeenschap geleide aanpak. Het model is tevens geschikt om de due diligence-processen op het gebied van de mensenrechten in de particuliere sector te helpen versterken. Informatie voor bedrijven is beschikbaar op de MVO-website.