HANDELSPOLITIEK
Historisch handelsakkoord EU en Mercosur
Na 25 jaar onderhandelen hebben de EU en Mercosur een historisch handelsakkoord bereikt, met onder meer lagere invoerrechten op oliën en vetten. Goedkeuring door de EU-Raad en het Parlement blijft echter onzeker door politieke weerstand.
Op 6 december jl. bereikten de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de vier landen van de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) een politiek akkoord over hun zeer brede partnerschapsovereenkomst. Hoewel de onderhandelingen een kwart eeuw in beslag hebben genomen, is het nog allerminst zeker of dit akkoord - dat voorziet in de grootschalige liberalisering van de onderlinge handel tussen de EU en Zuid-Amerika - op de benodigde goedkeuring van de Raad van Ministers en het Europees Parlement kan rekenen.
Invoerrechten
Voor de oliën- en vettensector zijn vooral de in dit akkoord opgenomen wederzijdse afspraken over de (geleidelijke) afschaffing van invoerrechten op oliën en vetten en aanverwante producten, w.o. biodiesel, vetzuren en lecithine, economisch van belang. Ook buitengewoon relevant zijn de concessies die Argentinië in dit kader heeft gedaan met betrekking tot de verlaging en harmonisatie van uitvoerrechten op sojaproducten (bonen, olie, meel en biodiesel). Informatie over de wijze waarop de EU en Mercosur-landen hun in- en uitvoerrechten op specifieke producten zullen verlagen of afschaffen, is bij MVO beschikbaar.
Juridische check
Direct na het bereiken van het akkoord heeft de Europese Commissie (EC) een persbericht uitgedaan waarin zij onder meer aangeeft dat de officiële documenten binnen enkele dagen online beschikbaar zullen zijn. Na een finale juridische check en vertaling van de documenten, zal de overeenkomst ter goedkeuring aan het Europees Parlement en EU-Raad van Ministers worden aangeboden.
Goedkeuring van parlement
Als de EC besluit het handelsdeel van de partnerschapsovereenkomst af te splitsen, is er voor deze handelsovereenkomst geen goedkeuring nodig van nationale parlementen in de EU (handelspolitiek is immers exclusieve EU-competentie). Of deze goedkeuring (gekwalificeerde meerderheid Raad van Ministers en meerderheid EP) kan worden verkregen, is nog geen gelopen race. De protectionistische grootmachten, Frankrijk en Polen, proberen momenteel op hoog politiek niveau een blokkerende minderheid in de Raad te realiseren.
Voor meer informatie
Frans Köster
koster@mvo.nl
+31 6 21 21 61 53