ALGEMEEN
MVO steunt het Actieplan voor Wereldwijde Voedselzekerheid
Nederland moet zijn positie in internationale voedselketens versterken en verduurzamen. In dit artikel lees je hoe het Actieplan voor Wereldwijde Voedselzekerheid, met steun van MVO, concrete oplossingen biedt voor voedselzekerheid, duurzaamheid en economische kansen.
Op 5 november hebben VNO-NCW en IDH het Actieplan voor Wereldwijde Voedselzekerheidgepresenteerd. Dit plan, gericht op de continuïteit en verduurzaming van internationale voedsel- en landbouwketens, is aangeboden aan de ministers van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. MVO was betrokken bij de ontwikkeling van dit plan en benadrukt het belang van een geïntegreerde aanpak voor voedselzekerheid en duurzaamheid.
Geopolitieke spanningen, klimaatverandering en handelspolitieke ontwikkelingen bedreigen leveringszekerheid en duurzaamheid. Een betere afstemming op duurzame samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en investeerders is cruciaal voor de voedselzekerheid in Nederland en Europa.
Concrete acties
Het actieplan richt zich op het waarborgen van de positie van Nederland in wereldwijde voedsel- en landbouwketens via 14 concrete acties, waaronder het:
- diversifiëren van handelsstromen;
- investeren in robuuste landbouwsystemen;
- hervormen van de huidige wetgeving;
- consolideren van de concurrentiepositie;
- tot stand brengen van een eerlijk speelveld.
Het doel van het actieplan is de positie van Nederland in wereldwijde voedsel- en landbouwketens te borgen, met een focus op duurzaamheid en partnerschappen. Het zet in op het versterken van de weerbaarheid van onze handel in voedsel en landbouwproducten door meer te diversifiëren. We pleiten voor investeringen in goede, klimaatslimme landbouwpraktijken en versterking van het verdienvermogen, in ons land en aan het begin van ketens. De oude plannen voor ontwikkelingssamenwerking moeten niet alleen overeind blijven, maar worden versterkt.
Samen met VNO-NCW en IDH benadrukt MVO dat Nederland en Europa sterk afhankelijk zijn van geïmporteerde grondstoffen zoals plantaardige oliën, cacao, koffie en soja. Bijna driekwart van de benodigde landbouwgrond in gebruik voor de Nederlandse voedselconsumptie ligt in het buitenland, wat samenwerking met partnerlanden en klimaatbestendige ketens essentieel maakt.
Integrale visie
Daarnaast pleit MVO voor een integrale visie op landbouwgrondstoffen die een bron zijn van biogrondstoffen voor voedsel, materialen, chemicaliën en hernieuwbare energie. Voor het realiseren van klimaatdoelen en circulaire economie is biomassa een essentiële grondstof. De synergie die de gecombineerde productie van voedsel en biogrondstoffen biedt, is een steun voor de voedselzekerheid, landbouwbedrijven en de agro-industrie.
Het actieplan roept de overheid op om samenwerking in de keten te versterken, digitalisering en innovatie te stimuleren en de exportpositie te verbeteren. MVO nodigt de overheid en andere partijen uit om het actieplan gezamenlijk uit te werken en zo de rol van Nederland als wereldleider in landbouwproducten te waarborgen en bij te dragen aan mondiale leveringszekerheid van voedsel en biogrondstoffen.
Wilt u het hele actieplan lezen? Volg dan deze link en download het plan op de website van IDH.
Voor meer informatie
Jorick Schouten
schouten@mvo.nl
+31 6 48 32 02 64