VOEDING EN GEZONDHEID
Codex Nederland pleit voor opname van sheaboter in de internationale voedingsstandaard. Met steun van MVO en de Global Shea Alliance wordt ingezet op wereldwijde erkenning van dit groeiende plantaardige product.
Regionale standaard
Het Nederlandse Codex Contactpunt bij het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) zet zich in voor de opname van zowel geraffineerde als ongeraffineerde sheaboter in de 'International Codex Standard for Named Vegetable Oils and Fats (CXS 210-1999)'. Momenteel is alleen een regionale Afrikaanse standaard voor ongeraffineerde sheaboter beschikbaar.
Samenwerking
Codex Nederland heeft daarom in samenwerking met MVO en de Global Shea Alliance een uitgebreid rapport opgesteld met informatie over o.a. de samenstelling, kwaliteitsparameters, marktontwikkeling en toepassingen van sheaboter in eindproducten. De opname in de standaard zorgt voor duidelijke kwaliteits- en veiligheidscriteria, en daarmee aan eerlijke handelspraktijken en consumentenbescherming. Opname draagt ook bij aan betere economische kansen in productielanden, met name in Afrika.
Kleinschalige vrouwencoöperaties
In veel Afrikaanse landen wordt sheaboter geproduceerd door kleinschalige vrouwencoöperaties. Een internationaal erkende standaard draagt bij aan betere markttoegang, hogere productkwaliteit en meer economische zekerheid voor deze producenten.
Daarnaast zorgt standaardisatie voor meer transparantie en traceerbaarheid binnen de internationale handel. Dit is van belang voor zowel de voedselveiligheid als voor bedrijven die waarde hechten aan duurzame en ethisch verantwoorde inkoop. De Codex-standaard maakt het eenvoudiger om kwaliteitscriteria te hanteren en certificering toe te passen, wat een belangrijke stap is richting een toekomstbestendige sheaboterketen.
Groeiende vraag
De internationale vraag naar sheaboter groeit sterk, mede door de populariteit van plantaardige producten en het gebruik van sheaboter als alternatief voor cacaoboter en andere plantaardige vetten. Het Nederlandse voorstel bevindt zich nu in de internationale consultatiefase en is inmiddels gedeeld met de Europese Commissie en internationale Codex-delegaties, met als doel goedkeuring op de 'International Codex Standard for Named Vegetable Oils and Fats' in 2026.
Voor meer informatie
Janneke van der Bijl
vanderbijl@mvo.nl
