ALGEMEEN
Daniel Stregels is sinds maart de nieuwe voorzitter van MVO. Met achtien jaar ervaring in de oliën- en vettensector – onder meer bij Cargill in binnen- en buitenland – brengt hij niet alleen diepgaande kennis mee, maar ook een duidelijke visie op samenwerking, vernieuwing en de kracht van een diverse vereniging.

Kun je iets vertellen over jezelf en je achtergrond in de sector? Hoe ben je hier terechtgekomen?
Ik ben geboren en getogen in Breda. Na mijn eindexamen ben ik Bedrijfskunde gaan studeren in Groningen. Na mijn afstuderen verhuisde ik naar Amsterdam, waar ik mijn professionele loopbaan begon. Ik ben getrouwd en vader van een tweeling van 7. We wonen in Haarlem en in mijn vrije tijd tennis ik graag, loop ik soms hard, ga ik graag uit eten en brengen we onze vakanties het liefst door in Spanje.
Wat betreft professionele carrière begon ik via een stage bij ABN AMRO. Ik realiseerde me toen dat ik graag wilde starten in een sector met tastbare producten. Zo kwam ik bij Cargill terecht, toen nog met een commercieel kantoor in de haven van Amsterdam. Ik vond het fascinerend om daar de boten met sojabonen te zien aanmeren. In 2007 startte ik daar als commercieel management trainee.
Sindsdien heb ik me beziggehouden met de handel in plantaardige olie, biodiesel in België en raapzaadolie in Canada. Terug in Nederland nam ik verschillende commerciële managementrollen op me. Inmiddels ben ik ruim twee jaar managing director voor de Europese divisie plantaardige oliën bij Cargill. Tevens ben ik directeur Cargill Nederland.
Waarom heb je ‘ja’ gezegd op de vraag om voorzitter van MVO te worden?
Om meerdere redenen. MVO is een belangrijke vereniging binnen onze sector. Het is essentieel dat er een betrokken bestuur is en ik wilde daar graag actief aan bijdragen. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook buiten Cargill maatschappelijk betrokken te zijn. MVO biedt daarvoor een prachtig platform. Het team bij MVO heeft veel kennis en een groot netwerk en de leden zijn heel divers – dat inspireert. De kans om daar een actieve rol in te spelen, sprak me direct aan.
Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen voor MVO in de komende vijf jaar?
Er zijn verschillende thema’s die nu al spelen en ook de komende jaren relevant blijven. De twee belangrijkste zijn duurzaamheid en voedselveiligheid.
Bij duurzaamheid denk ik aan het hele brede spectrum, maar vooral aan de zogenaamde hoogrisicoketens. Als sector zijn we daar al volop mee bezig — we doen veel goede dingen — maar er is ruimte voor verdere verbetering.
Voedselveiligheid blijft ook een belangrijk en blijvend thema, onder meer vanwege veranderende wetgeving en nieuwe contaminanten. Daarnaast spelen geopolitieke uitdagingen zoals handelsbarrières en importtarieven een toenemende rol. MVO heeft hier ook een duidelijke taak in.
Hoe zie jij de rol van MVO in het versterken van leveringszekerheid?
Ik denk dat MVO daarin een coördinerende en verbindende rol speelt. We moeten bij overheden en instanties begrip creëren voor de complexiteit van onze ketens.
Tegelijkertijd willen we laten zien dat de sector beschikt over een solide infrastructuur en productiemogelijkheden. Maar we blijven afhankelijk van wereldwijde goederenstromen — daar moeten we als sector en vereniging realistisch in zijn.
Waar wil jij als voorzitter echt verschil in maken?
Voor mij is het essentieel dat we de diversiteit binnen onze vereniging behouden én verder laten groeien. Niet alleen in het ledenbestand, maar ook binnen het bestuur. Het is belangrijk dat het bestuur een vertegenwoordiging en afspiegeling is van de leden en haar verschillende standpunten.
Hoe kijk je aan tegen diversiteit in leeftijd en geslacht binnen de sector en vereniging?
Ik zit nu zo’n 18 jaar in deze sector en heb een behoorlijke verjonging gezien. Er is ook meer variatie in het type bedrijven dat zich bij MVO aansluit, en ook meer vrouwen die actief zijn in de sector zelf. Die ontwikkeling is belangrijk, want als we nieuw talent willen aantrekken en innovatie willen stimuleren, moet de sector ook zichtbaar open en divers zijn.
Hoe wil je zelf bijdragen aan vernieuwing of verjonging binnen de vereniging?
We hebben een prachtige sector, met ontzettend veel mogelijkheden voor jong talent. De impact die we kunnen maken op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en voedselveiligheid is enorm. Dat spreekt jongere generaties aan en we zullen positieve voorbeelden actief moeten laten zien, zowel in onze communicatie als via de netwerken van MVO en haar leden.
Zo moedig ik de YOF (Young Oils and Fats) aan om ook eens contact te leggen met bijvoorbeeld Young Cargill Network; een wereldwijd actief netwerk van young professionals dat in Nederland meer dan 100 leden heeft. Ze organiseren evenementen, werken samen met andere internationale bedrijven en bouwen sterke netwerken op. Dat is inspirerend en ik stimuleer graag dit soort initiatieven.
Wat neem je mee van Henk Kants voorzitterschap?
Henk was een zeer betrokken voorzitter. Wat ik van hem heb gezien, is dat hij enerzijds nabij was, maar anderzijds het team ook echt de ruimte gaf. Hij was altijd goed voorbereid, had kennis van zaken en was bovenal een verbinder binnen de vereniging.
Hij bracht verschillende leden en subsectoren bij elkaar, ook als er meningsverschillen waren. Ik denk dat hij die rol op een uitstekende manier heeft ingevuld.
Hoe ga je zelf om met tegenstrijdige belangen binnen het bestuur?
Tot nu toe ervaar ik de vergaderingen als zeer constructief. Er wordt goed naar elkaar geluisterd, zelfs als visies verschillen. Belangrijk is dat we besluiten durven nemen — en daarna ook de gekozen lijn volgen.
Directeur Frans Claassen speelt daarin een grote rol. Hij bereidt vaak vooraf al verschillende scenario’s voor, zodat het bestuur snel tot afgewogen keuzes kan komen. Zijn neutrale positie is daarin heel waardevol.
Hoe belangrijk is MVO in het verbinden van de verschillende leden en belangen?
MVO mag trots zijn op de manier waarop het inhoud en netwerken combineert. Het is niet alleen een ontmoetingsplek, maar altijd stevig inhoudelijk. Neem bijvoorbeeld het netwerkevent met sprekers over relevante thema’s — dat gaat altijd de diepte in.
Daarnaast is MVO actief in communicatie, richting de media en politiek. Dat is belangrijk om te laten zien hoe serieus onze sector werk maakt van thema’s als duurzaamheid en voedselveiligheid.
Wanneer is jouw voorzitterschap geslaagd? Wat wil je achterlaten?
Mooie vraag. Voor mij is mijn voorzitterschap geslaagd als ik drie dingen zie gebeuren. Allereerst wil ik bijdragen aan het waarborgen van de continuïteit van MVO als sterke, stabiele vereniging — ook in een veranderende omgeving. Ten tweede is het belangrijk dat we de plannen en ambities die we hebben voor de komende jaren ook echt in praktijk brengen, met focus en resultaat. En tot slot hoop ik dat we zichtbaar stappen zetten op het gebied van diversiteit, zowel binnen het ledenbestand als in het bestuur zelf.
Tot slot is er iets wat je nog graag zou willen benadrukken?
Ja, ik wil echt erkenning uitspreken richting het MVO-team. De kennis, ervaring en relaties die daar aanwezig zijn, zijn ontzettend waardevol voor onze sector. Dat mag niet onderschat worden en ik, en het hele bestuur, hebben veel respect en bewondering voor het MVO-team!
Voor meer informatie
Felix Puts
puts@mvo.nl
