ALGEMEEN
CIMS Renewables:
duurzame én efficiënte oplossing
voor scheepvaart
Van waswater tot biobrandstof
Eind vorig jaar bundeldenCIMS Netherlands en Quatra hun krachten in een innovatief samenwerkingsverband. Doel? Uit afvalstromen van eetbare oliën en vetten, grondstoffen voor biobrandstoffen maken. CIMS Netherlands is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van scheepsafval en afvalwater en Quatra is een onderneming die vooral bekend is door het ophalen en recyclen van gebruikt frituurvet.Beide bedrijven combineren nu hun kennis en ervaring in CIMS Renewables. Deze jonge onderneming verzamelt waswater afkomstig van schepen die eetbare oliën en vetten vervoeren en verwerkt deze tot grondstoffen voor verschillende biobrandstoffen. Het bedrijf is actief in de havens van Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en Gent.
Nieuwe wetgeving
Sinds 1 januari 2021 zijn ook schepen die eetbare oliën en vetten (de zogeheten ‘persistent floaters’) transporteren, verplicht om bij het wisselen van lading hun tanks te reinigen en het waswater, met daarin het ladingresidue, in te leveren bij de haven. Een dergelijke verplichting bestond al voor het vervoer van minerale oliën, maar op grond van de nieuwe wetgeving geldt de verplichting nu ook voor plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Louis Sciarli, directeur van CIMS Renewables: 'Wij zijn blij met deze zogeheten MARPOL-wetgeving. Niet alleen omdat het belangrijk is voor het milieu, en dan met name het leven in water, maar ook omdat het kansen biedt. We hebben een duurzame én efficiënte oplossing gevonden voor het afvoeren en hergebruiken van dit waswater. Hiermee besparen onze klanten tijd en vergroten we het aanbod van grondstoffen voor biobrandstoffen. Dat is hard nodig want de vraag naar schone en duurzame biobrandstoffen groeit enorm, en dan is elke ton olie die je uit afval kan halen er één'.
Duurzaam
Wanneer schepen in de haven van product wisselen stuurt CIMS Renewables een eigen schip langs die het waswater, met de drijflaag olie, overpompt en verwerkt. Ook hebben ze de mogelijkheid om in te zamelen per tankwagen.Het water wordt van de olie gescheiden. De eerste stappen daarvoor gebeuren al aan boord. Het water wordt vervolgens verwerkt bij een waterzuiveringsbedrijf en hergebruikt, en de olie wordt opgewerkt tot grondstof voor biobrandstoffen. Louis Sciarli: 'Voorheen werd het waswater geloosd op open water. Nu mag dat niet meer en hebben we daar een oplossing voor. We hebben een duurzame toepassing gevonden voor een product waar voorheen niets mee werd gedaan. Daarbij is de CO2-voetafdruk van grondstoffen die je haalt uit een afvalstroom hier uit de haven natuurlijk veel lager dan wanneer je deze grondstoffen bijvoorbeeld uit China moet laten komen'.
Circulair
Om te kunnen bijdragen aan een schoner milieu en een circulaire economie, worden wet- en regelgeving gerespecteerd. Louis Sciarli: 'De regels m.b.t. afvalstromen worden steeds strenger, en dat moet ook. Wij zijn als vernieuwers heel blij met deze wetgeving. Het is belangrijk om op een correcte manier meer grondstoffen voor biobrandstoffen te kunnen verkrijgen. Voor ons is compliance, het naleven van de regelgeving, heel belangrijk. We richten onze inventiviteit op innovatie, duurzaamheid en circulariteit en werken transparant. We dragen bij aan de circulaire economie. We zijn bijvoorbeeld bezig met een project waarbij we ons product leveren aan bunkeringbedrijven zodat ze een blend kunnen maken waardoor ons schip straks zelf weer op de eigen olie kan varen die is gescheiden van het afvalwater. Dan heb je echt een gesloten kringloop.'
Netwerk
Om efficiënt te kunnen varen, zijn volumes belangrijk. Om in beeld te komen bij potentiële nieuwe klanten zijn zichtbaarheid en het hebben van een netwerk belangrijk. Louis Sciarli: 'Dat is een van de redenen dat we ons hebben aangesloten bij MVO. Behalve dat je kunt meedoen in werkgroepen, komen binnen MVO een aantal specialismen samen. Als ketenorganisatie verenigt MVO de sector. Voor een nieuw initiatief als de onze is dat belangrijk.'
Meer informatie over CIMS Renewables vindt u op hun website.