DUURZAAMHEID

EU-duurzaamheidsrapportage:
enorme klus voor bedrijven 

MVO ondersteunt leden bij rapportage

Een nieuwe Europese richtlijn verplicht bedrijven vanaf 2024 om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Deze richtlijn voor duurzaamheidsrapportage, genaamd Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) komt voort uit de Green Deal van de EU. De richtlijn moet zorgen voor meer transparantie en een betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Bedrijven in de keten van oliën en vetten vinden het een goede zaak dat duurzaamheid door wetgeving gewaarborgd wordt. Wel zijn er zorgen over de regeldruk. In samenwerking met Vernof kijkt MVO of en hoe bepaalde elementen van deze rapportageverplichting ook op sectorniveau invulling kunnen krijgen.

Verplichting
De CSRD helpt investeerders, maatschappelijke organisaties, consumenten en andere belanghebbenden om de duurzaamheidsprestaties van bedrijven te beoordelen, doordat bedrijven op dezelfde manier moeten rapporteren. De CSRD gaat vanaf 1 januari 2024 gelden voor beursgenoteerde bedrijven met meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar, meer dan 20 miljoen euro op de balans of meer dan 250 fte, en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie genoemde criteria.


Ook kleinere bedrijven
Er komt veel werk op bedrijven af. De grote bedrijven zijn zich al aan het voorbereiden op de richtlijn. Ze zijn begonnen met het verzamelen van de nodige data en het inrichten van de governance-structuur. Maar ook kleinere bedrijven moeten aan de CSRD gaan voldoen, al krijgen deze iets meer tijd. In 2026 geldt de CSRD ook voor het MKB. En ook bedrijven voor wie de CSRD niet gaat gelden, kunnen de gevolgen van de CSRD ondervinden. Bijvoorbeeld als een bedrijf producten levert aan een onderneming die rapportageplichtig is. Deze rapportageplicht kan ertoe leiden dat ook toeleveringsbedrijven informatie moeten aanleveren.


Standaarden
De Europese Commissie heeft onlangs twaalf standaarden goedgekeurd aan de hand waarvan bedrijven moeten rapporteren om te voldoen aan de CSRD-wetgeving. Deze zogeheten European Sustainability Reporting Standards (ESRS) zijn via een uitgebreid due diligence-proces tot stand gekomen, en gaan bijvoorbeeld over klimaatverandering, CO2-uitstoot en waterverbruik, maar ook over de eigen werknemers en over eventueel benadeelde personen. Daarnaast zijn er regels voor onder andere anti-corruptiebeleid en zijn er uitgangspunten en spelregels vastgesteld voor het inrichten en aansturen van de onderneming.


Kennis delen
Het duurzaamheidsverslag wordt een belangrijk en omvangrijk onderdeel van het bestuursverslag. Voor veel bedrijven wordt dit een enorme klus. In samenwerking met Vernof kijkt MVO momenteel naar de vraag wat er op sectorniveau nodig en mogelijk is om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen. Verder bevordert MVO kennisdeling binnen de keten, zodat grote én kleinere bedrijven hiermee aan de slag kunnen.