VOEDSEL- EN DIERVOEDERVEILIGHEID

Verhoogde veiligheid bij schoonmaken (land)tanks 

Het schoonmaken van olietanks is niet zonder risico’s voor werknemers en aannemers. Bij het werken in een besloten tank waar olie of vet in heeft gezeten, hebben medewerkers vaak te maken met een gladde vloer. Ook het werken in de buurt van stoomspiralen brengt risico’s met zich mee. In het afgelopen jaar heeft MVO samen met de betrokken bedrijven uit de keten onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een ketenbrede aanpak die leidt tot afspraken op het terrein van veiligheid tijdens het vegen en reinigen van scheepstanks en/of landtanks. Een aantal afspraken is inmiddels vastgelegd.



Betredingen minimaliseren
Tijdens het overleg tussen de betrokken partijen werd onderscheid gemaakt tussen het zogeheten sweepen (schoonmaken met behulp van een vloertrekker) en cleanen (met (heet)water en schoonmaakmiddelen) van tanks. Duidelijk werd dat risico’s voor werknemers kunnen worden verminderd door het aantal betredingen van een besloten ruimte te minimaliseren. Dit kan alleen als voor alle betrokken partijen dezelfde principes en procedures gelden die de veiligheid waarborgen, en die tevens recht doen aan de wensen van de klanten die eigenaar zijn van de oliën. Ron van Noord (MVO) legt uit: ‘Bedrijven willen onderling niet concurreren op veiligheid. We geloven in het belang van een ketenbrede aanpak waarbij alle betrokken partijen zich aan deze afspraken verbinden’.


Branchebreed
Lianne Chaigneau van Vopak vult aan: 'Sweepen wordt heel normaal gevonden bij de opslag van eetbare oliën. Maar als je goed naar de arborisico’s kijkt, wegen de kosten lang niet altijd op tegen de baten. Daarom is het belangrijk om branchebreed een kader te scheppen waarmee onnodige tankbetredingen voorkomen worden.'

Ook Ronald Thonissen en Edwin Dominicus van Koole hebben zich ingezet voor de nieuwe aanpak. Thonissen: ‘Waar binnen de wereld van de eetbare oliën altijd heel terecht veel aandacht is geweest voor de voedselveiligheid, zijn wij blij dat we nu ook kritisch kijken naar de persoonlijke veiligheid en het sweepen van tanks industriebreed onder de loep genomen hebben’.


Beslisboom
Behalve Vopak, Koole en MVO hebben ook Contitank en Maastank meegewerkt aan het project dat uiteindelijk heeft geresulteerd in een beslisboom die de sector helpt bij de vraag wanneer een besloten tank betreden moet worden voor veeg- en schoonmaakdoeleinden, en wanneer dat niet hoeft. Daarbij worden alle specificaties, juridische en contractuele voorwaarden afgewogen.