DUURZAAMHEID

MVO roept politiek op om potentieel biobrandstoffen te benutten 

Om de CO2-uitstoot in het (zwaar) wegtransport op korte termijn te reduceren zijn hernieuwbare brandstoffen  essentieel. MVO roept de Tweede Kamer daarom op om extra inzet van hernieuwbare brandstoffen mogelijk te maken. Hiermee kan klimaatneutraliteit versneld worden gerealiseerd, en heeft Nederland de kans om een strategische voorsprong op te bouwen in de energietransitie.

Klimaatopgave vraagt bijdrage van alle technologieën

Om de klimaatdoelen te kunnen realiseren zijn hernieuwbare waterstof, duurzame biobrandstoffen en bio-LNG naast elkaar nodig om fossiele brandstoffen te vervangen, benadrukt MVO. Het benutten van een divers aanbod aan hernieuwbare brandstoffen draagt niet alleen bij aan kosteneffectieve emissiereductie en energiezekerheid, maar biedt ook een oplossing voor de spanningsproblemen op het elektriciteitsnet.


Versnelling CO2-reductie
MVO wijst erop dat extra inzet van hernieuwbare biobrandstoffen de markt meer opties geeft om emissiereductiedoelstellingen te behalen. Het toestaan van 50 PJ extra hernieuwbare brandstoffen leidt tot 3,7 Mton extra CO2-reductie in mobiliteit. Bovendien wordt met deze versnelling de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen in de lucht- en scheepvaart gestimuleerd. Dat is nodig voor de klimaatopgave ná 2030.


Voldoende beschikbaar

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in 2020 geconcludeerd dat er voldoende biogrondstoffen beschikbaar zijn. Dit is bevestigd door het kabinet in het Duurzaamheidskader Biogrondstoffen. Ook de Europese Commissie onderschrijft deze conclusie. Daarbij worden de duurzaamheidseisen in acht genomen. Bovendien wordt een Uniedatabank geïntroduceerd om ketens traceerbaar en transparant te maken. Zo wordt voorzien in de benodigde waarborgen voor het duurzaam mobiliseren van biogrondstoffen.


Betaalbaar en kosteneffectief

Hernieuwbare brandstoffen maken een betaalbare energietransitie mogelijk. Een beperkte toename van brandstofkosten moet dan ook in dat perspectief worden geplaatst: hoe kunnen de meeste klimaatemissies worden bespaard met zo min mogelijk maatschappelijke kosten. Beleidskeuzes zijn van invloed op de competitiviteit van hernieuwbare brandstoffen ten opzichte van fossiele brandstoffen, benadrukt MVO. 


Stimuleer ondernemers 

Aanvullend vraagt MVO de politici om na te denken over het toepassen van fiscale maatregelen, zoals accijnsdifferentiatie, zodat hernieuwbare brandstoffen minder zwaar worden belast dan fossiele brandstoffen. 


Kansrijk
Met het oog op de opgave voor mobiliteit en industrie heeft het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Klimaat de door MVO bepleite maatregel als kansrijk aangemerkt. Aan de randvoorwaarden van duurzame beschikbaarheid en maatschappelijk aanvaardbare kosten kan worden voldaan. De maatregel heeft geen budgettaire effecten voor de overheid.