VOEDING EN GEZONDHEID

Advies Gezondheidsraad over Nutri-Score:

Méér zachte en vloeibare vetten moeten een groene score krijgen   

In een recent advies aan de staatssecretaris van VWS, geeft de Gezondheidsraad aan dat het voedselkeuzelogo Nutri-Score een nuttige aanvulling kan zijn op de voedingsvoorlichting. Wel vindt de raad dat het logo tekortkomingen heeft die voortvarend moeten worden aangepakt. In lijn met het MVO-standpunt vindt de Gezondheidsraad dat meer plantaardige oliën en zachte margarines en halvarines een groene score moeten krijgen vanwege hun gunstige vetzuursamenstelling. MVO ziet hierin een bevestiging van de wetenschappelijke consensus over vetten in de voeding en roept de staatssecretaris op om dit advies ter harte te nemen.

Evaluatie
In de vorige editie van de MM schreven we al dat de Nederlandse overheid een voedselkeuzelogo wil introduceren en dat het samen met enkele andere Europese lidstaten het Nutri-Score logo onderzoekt op geschiktheid. Een internationale wetenschappelijke commissie heeft in het afgelopen jaar aan verbeteringen van het algoritme gewerkt. De Gezondheidsraad heeft de herziene berekening nu geëvalueerd.


Verbeteren
Nutri-Score is ondanks de tekortkomingen volgens de Gezondheidsraad ‘een intuïtief en visueel krachtig logo dat al bekend is omdat het logo al op veel producten staat. Daarnaast wordt het logo al toegepast in de ons omringende landen en komt het via die landen op de Nederlandse markt'. De Gezondheidsraad acht het niet waarschijnlijk dat er een voedselkeuzelogo beschikbaar komt dat volledig voldoet, maar ziet voldoende mogelijkheden om het logo verder te verbeteren. MVO heeft eerder aangegeven een voedselkeuzelogo zeker nuttig te vinden, maar heeft als voorwaarde gesteld dat het zoveel mogelijk moet overeenstemmen met de voedingsrichtlijnen.


Zorgvuldig
De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat aan de consument goed wordt uitgelegd dat Nutri-Score een aanvulling is op de bestaande voedingsvoorlichting en geen vervanging. Het logo maakt het mogelijk om de samenstelling van producten met elkaar te vergelijken tijdens het boodschappen doen. ‘Zeker voor mensen met weinig voedingskennis die met de huidige voedingsvoorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker ongezond eten kan dat nuttig zijn'. Verder vindt de raad het nodig om bij introductie van het logo te onderzoeken welk effect het heeft op het gedrag van consumenten en producenten om te zien in hoeverre het daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon.