DUURZAAMHEID

Steeds meer aandacht voor waarde dierlijk vet  

Door allerlei oorzaken zijn de prijzen van gas, elektriciteit, benzine en diesel wereldwijd sterk aan het stijgen. Niet alleen klimaatverandering drukt ons met de neus op de feiten, ook bijvoorbeeld de coronacrisis en allerlei politieke ontwikkelingen hebben gevolgen voor de kosten van onze energievoorziening. We worden ons steeds meer bewust van het feit dat energie duur en schaars is. Romein Houwink, Sales Manager bij Darling Ingredients, gaat in onderstaande blog in op de waarde van dierlijk vet voor een circulaire economie.

Oplossingen
Geopolitieke en economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we producten die energetische waarde hebben, meer en meer gaan waarderen. Tijdens de energietransitie moeten we bovendien op zoek naar oplossingen die leiden naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen, waarbij hernieuwbaar materiaal energie en grondstoffen levert.


Waarde
Een mooi voorbeeld van een product met energetische waarde is dierlijk vet. Dierlijk vet is een bijproduct van de slacht, dat door sommigen misschien als afval wordt gezien. Maar het product is zeer geschikt als grondstof voor biodiesel voor auto’s, of om mee te stoken in bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, stoomketels en warmtekrachtkoppelings-installaties.


Gunstige voetafdruk
De ecologische voetafdruk van dierlijk vet is gunstig. Omdat de veehouderij primair gericht is op de vleesproductie, is dierlijk vet in principe een bij- of afvalproduct. Voor het gebruik van dierlijk vet als grondstof voor biobrandstof wordt biomassa door middel van bio-raffinage gescheiden en gezuiverd, waarna de componenten op basis van hun specifieke (functionele) eigenschappen kunnen worden gebruikt voor veel uiteenlopende toepassingen. Nieuwe technieken stellen ons in staat deze bij- of afvalproducten steeds beter schoon te maken, waardoor deze veiliger en beter bruikbaar worden. Daardoor krijgt dierlijk vet meer waarde, bijvoorbeeld als grondstof voor nuttige toepassingen als hernieuwbare biodiesel. Dit kan fossiele brandstof (deels) vervangen.


Bovendien wordt de kringloop gesloten. Zo levert dierlijk vet een bijdrage aan een circulaire economie, waarin de grondstoffen zo lang mogelijk in de kringloop blijven en de energietransitie haalbaar en betaalbaar is.


Meer blogs over het belang van biodiesel leest u op www.biobrandstoffen.info