VOORWOORD

Een grote stap met onduidelijke gevolgen

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad hebben een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe wetgeving die ontbossing moet tegengaan. Op grond van de nieuwe regels moeten bedrijven aantonen dat hun productennergens ter wereld hebben geleid tot ontbossing of bosdegradatie. Zonder dit te verklaren mogen bedrijven hun producten niet in de EU verkopen. De nieuwe regels gelden voor vee, cacao, koffie, rubber en hout, maar ook voor palmolie en soja, en hebben daarmee ook gevolgen voor onze bedrijven.


De EU zet hiermee een grote stap om klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit te behouden. Dat is goed nieuws. Onze industrie zet zich al jaren in voor ontbossingsvrije palmolie en soja, en we zien wetgeving als noodzakelijke volgende stap om de problemen op te lossen.Om op een verantwoorde manier te kunnen ondernemen, en bij te dragen aan het daadwerkelijk stoppen van ontbossing, is het voor onze bedrijven echter absoluut noodzakelijk dat er duidelijkheid komt over de uitvoerbaarheid, reikwijdte en implicaties van de nieuwe regels.


Het akkoord dat nu is bereikt bevat regels die grote impact kunnen hebben voor onze leden. Zo is de reikwijdte van de wetgeving, het aantal producten dat eronder valt, mogelijk veel groter dan eerder was aangegeven. En als ook bepaalde producten die met de genoemde grondstoffen zijn gemaakt onder de regels vallen, krijgt een groot aantal bedrijven, ook uit onze achterban, hiermee te maken. Verder moet er duidelijkheid komen over partnerschappen met producerende landen.


Als het Europees Parlement en de lidstaten akkoord gaan met de voorstellen, hebben bedrijven achttien maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Om onze leden hierop voor te bereiden zijn we al in contact met het ministerie van LNV en met de NVWA, die de nodige controles zal moeten uitvoeren. We bereiden onze leden voor met analyses en workshops, en zetten ons in voor een werkbare implementatie van de wetgeving.


Frans Claassen, directeur MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten

Frans Claassen