KWALITEIT EN VOEDSEL- & DIERVOEDERVEILIGHEID

MVO actualiseert
'Pesticide management brochure'   

De aanwezigheid van teveel residuen van gewasbeschermingsmiddelen in levensmiddelen of diervoeder kan een negatieve impact hebben op milieu en gezondheid. In Europa gelden daarom strenge eisen voor het gebruik en maximale residulimieten van gewasbeschermingsmiddelen en zijn er maximale residulimieten voor iedere gewas-middelcombinatie van kracht. MVO heeft in samenwerking met FEDIOL, COCERAL, Het Comité van Graanhandelaren en UNISTOCK de Engelstalige ‘Pesticide management brochure’ geactualiseerd.



De brochure heeft als doel om telers en opslagbedrijven van grondstoffen in landen van herkomst te informeren over gewasbeschermingsmiddelen, en hier meer bewustzijn over te creëren. De brochure geeft achtergrondinformatie over Europese wetgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen. De MRL's (Maximale Residu Limieten) worden in beeld gebracht voor specifieke gewasbeschermingsmiddel/productcombinaties. Tot slot worden tips en handvatten gegeven om residuen van gewasbeschermingsmiddelen tijdens teelt en opslag zoveel mogelijk te voorkomen.

Hulpmiddel

De Europese MRL is de maximale hoeveelheid van een gewasbeschermingsmiddel die in of op een levensmiddel mag voorkomen.Deze MRL's kunnen afwijkend zijn in de landen van herkomst van grondstoffen van buiten de EU. Veranderingen in de MRL's in de EU komen regelmatig voor vanwege herevaluatie van gewasbeschermingsmiddelen. Dit kan grote gevolgen hebben voor de handel en import van grondstoffen en daarom is duidelijke communicatie hierover erg belangrijk.


De geactualiseerde brochure is een hulpmiddel dat bedrijven kunnen gebruiken bij contacten met teelt- en opslagbedrijven in en buiten de EU. De brochure laat ook zien wat de industrie doet om verantwoord om te gaan met gewasbeschermingsmiddelen.


Wat is er veranderd?

De vorige versie van de brochure dateert uit 2021. De update in 2024 was vooral nodig vanwege gewijzigde MRL’s van verschillende stoffen in de EU. De MRL-overzichtstabel is naast sojabonen, lijnzaad, koolzaad, en zonnebloemzaad uitgebreid met de grondstof maïs. Verder is er in de MRL-tabel toegevoegd of de actieve stof van het gewasbeschermingsmiddel in de EU is toegelaten, de vervaldatum van de toelating, en links naar specifieke informatie over het gewasbeschermingsmiddel in de Europese database.


Meerdere talen
De vernieuwde brochure is momenteel alleen nog in het Engels beschikbaar, maar zal binnenkort in verschillende andere talen van de landen van herkomst verschijnen. De brochure zal worden verspreid onder vertegenwoordigers van derde landen in de EU, het Nederlandse netwerk van landbouwattachés, en onder boeren- en handelsorganisaties in de verschillende landen.


Politieke ontwikkelingen

De Europese Commissie had het plan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in 2030 te halveren (de Sustainable Use of Pesticides Regulation), maar dit plan is onlangs ingetrokken. Vorig jaar november bleek al dat er geen meerderheid in het Europees Parlement was voor de plannen voor reductie van het middelengebruik. Ook het aangepaste voorstel kreeg onvoldoende stemmen in het Europees Parlement. Volgens EC-voorzitter Ursula von der Leyen is het plan ‘een symbool geworden van polarisatie’ en ‘is er meer dialoog en een andere aanpak nodig om door te gaan’.


De strengere gewasbeschermingsmiddelenregels zijn een onderdeel van de Green Deal. Nu het Parlement het voorstel heeft weggestemd, zullen er voorlopig geen strengere reductiemaatregelen voor gewasbeschermingsmiddelen komen op Europees niveau. Het proces van herevaluatie van actieve stoffen van gewasbeschermingsmiddelen gaat naar verwachting wel door. Hierbij wordt de toelating van stoffen met een hoog risico voor milieu of gezondheid die niet aan de gestelde eisen voldoen, niet langer verlengd en worden de MRL's verlaagd.