VOORWOORD

Nederland handelsland

Volgens het CBS is ruim 30 procent van de welvaart en werkgelegenheid in ons land afhankelijk van internationaal zakendoen. Tegelijkertijd zien we dat het politiek- en maatschappelijk draagvlak voor internationale handel afneemt. We zien groeiend nationaal en Europees protectionisme; de totstandbrenging van handelsovereenkomsten stagneert, en over onderwerpen als arbeidsmigratie komt steeds meer discussie. Daarnaast hebben we te maken met strengere Europese wetgeving (o.a. EUDR, MOH) en geopolitieke spanningen (Oekraïne, Rode Zee).


MVO heeft onlangs haar toekomstvisie opnieuw geformuleerd. Met het motto ‘Oliën en vetten voor een duurzame wereld’ beschrijven we de toekomstdroom van onze organisatie. Om deze toekomst gestalte te kunnen geven is het noodzakelijk om het economische en geopolitieke belang van internationale relaties en duurzame handel hoger op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten. Dit jaar staat ons jaarlijkse netwerkevent daarom in het teken van de cruciale rol van internationale handel in onze geglobaliseerde economie. In dit magazine leest u hier meer over.


In dit MVO Magazine ook aandacht voor de opinie die IDH samen met diverse partners, waaronder MVO, op 16 januari jl. heeft gepubliceerd. De opinie benadrukt het belang van de wereldhandel in duurzaam geproduceerde landbouwgrondstoffen voor de toekomst van Nederland. Ons land is niet alleen een grote agrarische exporteur maar ook groot in de import en verwerking van agrarische grondstoffen van elders ter wereld zoals cacao, koffie, thee, groente, fruit, sierteelt, palmolie en soja. Daarnaast mogen we niet vergeten dat Nederland binnen Europa een voorloper is bij de productie en handel van biobrandstoffen. Over al deze onderwerpen (en meer!) leest u in deze editie van het MVO Magazine.


Frans Claassen, directeur MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten

Frans Claassen