DUURZAME GRONDSTOFFEN

Themabijeenkomst EU Verordening ontbossingsvrije producten (EUDR)

Tijd dringt voor adequate implementatie

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven zijn het met elkaar eens dat naleving van de EU-verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR) een belangrijke bijdrage kan leveren aan het stoppen van ontbossing wereldwijd en het behoud van ecosystemen. Echter, voordat de EU-verordening zorgvuldig en op tijd kan worden geïmplementeerd, moeten er nog verschillende onduidelijkheden worden opgehelderd.

Op dinsdag 16 januari 2024organiseerde MVO samen met de Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren, (Het Comité) en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) een tweede themabijeenkomst over de EUDR. Het doel was om meer duidelijkheid te krijgen voor de aangesloten bedrijven, om daarmee de implementatie te ondersteunen.


Programma
Samenwerking en informatieverstrekking tussen de overheid, toezichthouder, douane en handelaren is cruciaal om ervoor te zorgen dat bedrijven op tijd aan de gestelde eisen kunnen voldoen. De circa 150 deelnemers aan de themabijeenkomst kregen informatie van Jouke Knol, Julius Seinen en Jashindra Wawoe van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en van Tieme Wanders van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Vanuit het bedrijfsleven deelden Peter Hofland van Cargill en Caroline Westerik van AAK hun ervaringen met de voorbereidingen op de implementatie van de EUDR voor respectievelijk soja en palmolie. De bijeenkomst werd afgesloten met een paneldiscussie.


Onduidelijkheid
Frans Claassen,directeur van MVO, gaf namens de drie organiserende organisaties aan dat het bedrijfsleven niet stil heeft gezeten, maar dat hen nog weinig tijd rest om hun toeleveringsketens in lijn te brengen met de eisen van de EUDR. Hij gaf een aantal voorbeelden van waar bedrijven tegenaan lopen.


Door de vertegenwoordigers van LNV werd onder meer aangegeven dat zij in het komende bilaterale overleg met de Europese Commissie de vragen rond traceerbaarheid, het aantonen van legaliteit, en harmonisatie met de andere EU-lidstaten aan de orde zullen stellen.


Toezicht
De toezichthouder (NVWA) adviseerde vooral ‘het stelsel van zorgvuldigheidseisen en rapportage op orde te hebben, omdat gecontroleerd zal gaan worden op het systeem’. Eveneens adviseerde de NVWA de aanwezigen om vooraf de risico’s in beeld te brengen en na te gaan ‘wat zijn de zwakke schakels in mijn keten en heb ik die in beeld?’


Samenwerking
Uit de discussie tussen sprekers en deelnemers, onder leiding van Caroline Emmen, directeur van Het Comité, bleek dat er op onderdelen meer inzicht is gegeven, maar dat er ook nog vragen openstaan waar het bedrijfsleven op korte termijn duidelijkheid over nodig heeft. OokHenk Flipsen, directeur van Nevedi benadrukte dat de implementatie van de EU-verordening alleen goed mogelijk is als de noodzakelijke helderheid er komt. Hij sloot af met de constatering dat de samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid hiervoor essentieel blijft.


Informatie overheid

Eind februari is de Nederlandse overheid gestart met het geven van informatie over de ontbossingsverordening. Via de websites van de Rijksoverheid, de NVWA en de Belastingdienst informeert de overheid ondernemers in Nederland over de EUDR.