HANDELSPOLITIEK
Wereldhandel cruciaal voor Nederland
Samen met 45 Nederlandse partners uit de private sector, waaronder MVO, publiceerde IDH op 16 januari 2024 een brief waarin het belang van de wereldhandel in duurzaam geproduceerde landbouwgrondstoffen wordt benadrukt, zowel voor de toekomst van Nederland als voor de partners in de producerende landen.Om de boodschap tastbaarder te maken, overhandigde IDH een doos met daarin producten van Nederlandse bedrijven aan de (nieuwe) leden van de Tweede Kamer.De doos biedt stof tot nadenken over het nationale belang van internationale handelsketens.
Belangrijk
De Nederlandse economie is momenteel goed voor 3% van alle internationale handel. Volgens het CBS is ruim 30% van het bruto binnenlands product van Nederland afhankelijk van zakendoen over de grens. Dat geldt ook voor de werkgelegenheid.
Rondom Barendrecht wordt tropisch fruit verwerkt, bestemd voor supermarkten in heel Europa. In Veghel staat een van de grootste chocoladefabrieken ter wereld. Het kloppende hart van de mondiale bloemenhandel ligt in Aalsmeer. En via Greenport Venlo worden groenten van over de hele wereld door heel Europa gedistribueerd.
Daan Wensing, CEO van IDH: ‘Wat hebben deze sectoren en bedrijven gemeen? Ze profiteren allemaal van de internationale duurzame handel. Het is daarom belangrijk dat we blijven investeren in goede relaties en samenwerking met handelspartners, om landbouwproducten te leveren en af te nemen die goed zijn voor mens en milieu.’
Krachten bundelen
De Nederlandse kracht ligt in het combineren van productie van eigen bodem met de import, verwerking en doorvoer van grondstoffen en producten van over de hele wereld. De kennis die Nederland heeft over voedsel en voedselproductie is uniek in de wereld en van strategische waarde voor duurzame ontwikkeling.
Frans Köster, senior manager Handelspolitiek bij MVO: ‘De Nederlandse oliën- en vettensector is in hoge mate afhankelijk van onbelemmerde toegang tot grondstoffen op de wereldmarkt. Denk hierbij aan soja uit Noord- en Zuid-Amerika, tropische oliën uit Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, raapzaad uit Australië en UCO’s uit vele landen. Via handelsovereenkomsten met deze landen kunnen wij de toegang tot deze grondstoffen structureel borgen.’
Ondersteunen
Om betaalbare en kwalitatieve producten te garanderen, nu en in de toekomst, is het van vitaal nationaal belang dat de (nieuwe) leden van de Tweede Kamer dit belang erkennen en ondersteunen. Het is essentieel dat ook in Nederland de overheid de continuïteit waarborgt en het voortouw neemt.
Voor meer informatie
Frans Köster
koster@mvo.nl
+31 6 21 21 61 53