ALGEMEEN

Wisseling van de wacht

Na 17 jaren dienst bij MVO en EPOA geeft Marjolein van der Drift het stokje door aan Felix Puts. In een interview met de communicado's staan we stil bij de bijzondere momenten, geleerde lessen en verwachtingen voor de toekomst. 

Wat heb je geleerd tijdens je tijd bij MVO?

Marjolein: Het interessante aan deze baan is dat je veel kunt leren over heel uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld over verduurzamen van handelsketens en over voeding en gezondheid. Maar ook over onderwerpen als wereldhandel, voedselveiligheid, biobrandstoffen en energiebesparing. In mijn rol van Communicatieadviseur bij MVO – straks jouw rol – is het belangrijk om je in al die onderwerpen te verdiepen, zonder dat je expert hoeft te zijn. Je leert veel over zaken die niet alleen interessant, maar ook maatschappelijk relevant zijn. Jouw rol is om de kennis die bij jouw collega’s zit te vertalen naar begrijpelijke en interessante informatie. Naar taal die aansluit bij een breed publiek, en niet alleen bij de specialisten.


Wat heb je bereikt bij MVO?

Marjolein: Het ontwikkelen van nieuwe communicatiemiddelen gaf me altijd veel energie. Ik kon mijn creativiteit kwijt in het visueel begrijpelijk maken van complexe informatie. Wat ik ook belangrijk vond, was het communicatiever maken van de oliën- en vettenindustrie voor een breed publiek, de buitenwereld. Oliën en vetten spelen een belangrijke rol in ons dagelijks leven, zonder dat mensen dat weten. Bij mijn collega’s heb ik geprobeerd om de communicatie met de politiek en de overheid kernachtiger en eenduidiger te krijgen.


Wat zal je het meest missen aan deze baan?

Marjolein: Jolanda! Wij hebben in al die jaren heel fijn samengewerkt en zijn een goed team. Toen ik begon bij het Voorlichtingsbureau, 17 jaar geleden, werkte Jolanda daar al. We hebben samen veel nieuwe communicatiemiddelen ontwikkeld, van brochures, tot posters en van websites tot social media campagnes. Later, nadat het Voorlichtingsbureau was opgeheven werden we verantwoordelijk voor de communicatie van MVO en van de European Palm Oil Alliance (EPOA), waarmee ons werk een internationaal karakter kreeg. Dat was een heel leuke tijd, met veel bijzondere projecten: koken met palmolie in een zelf meegenomen keuken op een congres in Milaan, congresbezoekers in Warschau een palmolieplantage laten bezoeken met behulp van virtual reality, het over en weer inspireren van collega’s uit verschillende Europese landen tijdens een bijeenkomst midden in Westminster, het regeringscentrum van Londen. Dat waren niet alleen bijzondere locaties, maar ook ontmoetingen met interessante en kleurrijke mensen.


Wat trok je aan om bij ons te komen werken?

Felix: Voor mij zit het vooral in het vinden van een nieuwe uitdaging en een plek waar ik van alles kan leren. Ik zag MVO gelijk als een organisatie waar veel kennis aanwezig is, en waar naar mijn idee ook van alles kan; het is een relatief kleine organisatie met korte lijnen. En vaak ook meer uitdagingen en werk dan er handen zijn om ze aan te gaan.

Bovenal zie ik de grote relevantie van MVO en de industrie. We hebben allemaal te maken met klimaatverandering, verduurzaming, voeding en economie. Iedereen speelt een rol in deze wereld vol verandering, bewust of onbewust, groot of klein. Als consument, ondernemer of ambtenaar. MVO opereert op veel van deze onderwerpen op het scherpst van de snede. Onwijs interessant om ontwikkeling en verandering bij deze grote thema’s van dichtbij mee te krijgen.


Hoe ben je bij MVO terechtgekomen?

Felix: Na een kennismaking werd mij gevraagd een assessment te maken. De deadline viel middenin mijn vakantie in Japan. Daarmee heb ik gelijk ook mijn eerste werkdag in het buitenland gehad! Dat was nog wel een interessante ervaring; ik werkte de opdracht uit op een Japanse computer in een manga-café in hartje Tokio. En Japanse toetsenborden zitten net even anders in elkaar dan ik gewend ben haha – zo zit ongeveer elk leesteken op een andere plek en als je even niet oplet, staan er opeens allerlei zinnen in Kanji, Hiragana of Katakana op je scherm. Maar eind goed al goed.


Wat hoop je te bereiken in deze nieuwe rol?

Felix: Ik hoop vooral te groeien als professional en mijn kennis te verbreden. Voor mijn gevoel ga ik hier ontzettend veel leren over al die maatschappelijk relevante onderwerpen. Dat lijkt mij heel waardevol. Ook het proces rondom de lobby, hoe deze tot stand komt en uiteindelijk zijn weg vindt naar publiek en politiek, vind ik onwijs interessant.


Welke ervaringen en vaardigheden neem je mee uit je vorige werk?

Felix: Ik werkte hiervoor als digital marketeer, consultant en copywriter. Ik denk dat ik MVO kan helpen met het (nog) beter vindbaar en zichtbaar maken van de organisatie en goed weet hoe ik communicatie simpel en doelgericht hou, en welke communicatiekanalen ik het beste kan gebruiken. In een vorige baan was ik ook verantwoordelijk voor het onderhouden van klantenrelaties waardoor ik een hoop heb geleerd over stakeholders- en verwachtingenmanagement.


Welke advies zou je geven aan je opvolger?

Marjolein: Kom op voor je vak! Communicatie is belangrijk en dat moet soms nog (helaas) bewezen worden. Maar alles is communicatie, van social mediaposts tot artikelen op de website en brieven naar de minister, tot het beeld dat je achterlaat. Zorg er ook voor dat je altijd de industrie positief vertegenwoordigt en opkomt voor de belangen van onze leden. Ik heb in de afgelopen jaren ook regelmatig contact gehad met de verschillende organisaties waar we nauw contact mee hebben, zoals NOFOTA en het Comité van Graanhandelaren. Het is waardevol om de kennis van communicatie te delen met deze organisaties. Daar zit ook de kracht van MVO. In de samenwerking met anderen. Ik hoop dat je die lijn weet voort te zetten Felix.