DUURZAME GRONDSTOFFEN

EU-verordening ontbossingsvrije producten (EUDR)

Wat bedrijven moeten weten over ontbossingsvrije handel

Vanaf 30 december 2024 treedt de ontbossingswetgeving (EUDR) in werking. Deze verordening vereist inspanningen van zowel bedrijven als overheden. Ondanks dat nog niet alles duidelijk is omtrent de nieuwe wetgeving, is het verstandig voor bedrijven om nu alvast voorbereidingen te treffen.

Wat houdt de EUDR in?

De nieuwe wetgeving vereist dat enkel goederen en producten die geen ontbossing veroorzaken of bossen schaden, toegang krijgen tot de Europese markt. Bovendien moet de productie op een legaal aantoonbare manier plaatsvinden. Producten afkomstig uit gebieden die na 30 december 2020 ontbost zijn, mogen niet in de EU verhandeld of geëxporteerd worden.


Ter ondersteuning van de nieuwe wet is een Europees benchmarksysteem in ontwikkeling dat landen in een laag, standaard of hoog risico indeelt. Het risiconiveau bepaalt welke controles bedrijven en nationale toezichthouders moeten uitvoeren om aan een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring te komen. Deze verklaring is noodzakelijk om toegang te krijgen tot de Europese markt.


Zorgvuldigheidsverklaring en Due Diligence

De zorgvuldigheidsverklaring vertoont veel gelijkenissen met een douaneaangifte, maar vereist ook een lijst met geolocaties om de herkomst van producten te kunnen controleren. De NVWA treedt op als controlerende instantie en handhaaft de nieuwe wetgeving.


De NVWA beoordeelt de maatregelen die een bedrijf treft om aan te tonen dat producten daadwerkelijk ontbossingsvrij zijn - het zogenaamde Due Diligence Systeem. Daarnaast dient alle documentatie 5 jaar bewaard te worden en is het verplicht om het Due Diligence Systeem jaarlijks tegen het licht te houden.


Welke producten vallen onder de nieuwe wetgeving?

De EUDR geldt voor onder andere palmolie, soja, rundvee en rundveeproducten (bijvoorbeeld vlees, slachtafval en huiden), hout, cacao, soja, koffie(bonen), rubber en bepaalde afgeleide producten. Een volledige lijst van grondstoffen, afgeleide producten en bijbehorende HS-codes vindt u in Bijlage 1 van de Europese verordening (EU) 2023/1115.


Wat is een HS-code?

Een HS-code is een unieke code die de douane wereldwijd hanteert om producten te categoriseren. Producten met een HS-code die niet in bijlage 1 staan, vallen niet onder de EUDR. Ook niet als ze grondstoffen bevatten die wél binnen de EUDR vallen, of elementen bevatten die zijn afgeleid van stoffen die wél onder de EUDR vallen. Denk hierbij aan producten zoals margarine en cosmetica.


MVO houdt zich op nationaal en internationaal niveau bezig met de implementatie van de EUDR.

Daarnaast is er sinds enkele maanden ook informatie beschikbaar over de nieuwe wetgeving op de websites van de Rijksoverheid,de NVWA en de Belastingdienst.