KWALITEIT EN VOEDSEL- EN DIERVOEDERVEILIGHEID

MVO aanwezig bij internationale conferentie over tropische oliën in Kuala Lumpur

Van 24 tot en met 26 februari vond in Kuala Lumpur de jaarlijkse Palm and Lauric Oils Price Outlook Conference & Exhibition plaats, beter bekend als POC 2025. MVO was aanwezig op dit belangrijke internationale congres.

De POC, een door Bursa Malaysia georganiseerde conferentie, is wereldwijd een van de meest toonaangevende conferenties binnen de tropische oliënindustrie. Producenten, handelaren, verwerkers, investeerders en logistieke bedrijven en beleidsmakers komen hier samen om relaties te onderhouden en marktontwikkelingen te bespreken.


Uitgesproken internationaal karakter

Wat vooral opviel tijdens was het sterke internationale karakter van het evenement. Deelnemers kwamen werkelijk uit alle hoeken van de wereld: van de Verenigde Staten en Zuid-Amerika tot Australië en Europa. Veel bedrijven die actief zijn in Nederland zijn onderdeel van internationale concerns met hun wortels elders, vaak in Azië. Zo zijn bijvoorbeeld SD Guthrie en KLK een van oorsprong Maleisisch bedrijf met internationale vertakkingen.


Hoewel duurzaamheid en regelgeving, zoals de EU Deforestation Regulation (EUDR), belangrijke gespreksonderwerpen waren, draaide het evenement in de kern vooral om handel. De nadruk lag op productie, vraag en aanbod en toepassingen in voeding, diervoeding, oleochemie en biobrandstoffen. POC blijft daarmee een typisch handelscongres, bedoeld om zaken te doen en relaties te versterken.


Nederlandse aanwezigheid

Nederland was zichtbaar aanwezig via een aantal organisaties. Onder meer de Havenbedrijven Rotterdam en Amsterdam, NOFOTA, MVO en vele bedrijven waren vertegenwoordigd. De haven van Rotterdam blijft de grootste toegangspoort voor tropische oliën naar Europa en speelt een essentiële rol in de logistieke infrastructuur van palmolie-import.



Diplomatieke contacten

Tijdens de conferentie vond ook een ontmoeting plaats met Jaap Werner, de Nederlandse Ambassadeur in Maleisië en de Maleisische Minister van Plantations & Commodities, Datuk Seri Johari Abdul Ghani. Zulke diplomatieke contacten zijn belangrijk voor het versterken van relaties met beleidsmakers in producerende landen. Tijdens het congres vond een meet & greet plaats tussen een afvaardiging van Nederlandse bedrijven en de Ambassadeur.


Een verschuivend sentiment over Europese regelgeving

Eén van de discussiepunten tijdens POC 2025 was de EUDR. In vergelijking met de Sustainable Vegetable Oil Conference (SVOC) in Rotterdam – waar in 2024 nog een overwegend negatief sentiment heerste bij vertegenwoordigers uit producerende landen – leek de toon tijdens POC iets gematigder. Hoewel de regelgeving nog steeds wordt gezien als iets dat top-down door de EU wordt opgelegd, groeit het begrip voor de achterliggende bedoelingen en acceptatie van het Europese duurzaamheidsbeleid.


Het Europese ideaal van duurzaamheid sluit echter niet altijd aan op de realiteit in landen als Maleisië en Indonesië, waar palmolie een sleutelrol speelt in de samenleving en economie. De sector levert daar een groot deel van het bruto nationaal product, biedt werk aan miljoenen mensen en vormt een fundament voor economische ontwikkeling. In die context is het begrijpelijk dat Europese eisen als extern en soms zelfs verstorend worden ervaren.


Inzet op duurzaamheid en innovatie

Tijdens de conferentie benadrukte de Maleisische minister van Plantation & Commodities – Johari Bin Abdul Ghani – meerdere positieve ontwikkelingen binnen de palmolie-industrie. De prijs van de palmolie is hoog, de export nam toe en 73% van de sector kan volgens hem voldoen aan de Europese eisen, mede dankzij het uitstel van de EUDR. Tegelijkertijd vestigde hij de aandacht op enkele cruciale aandachtspunten voor de toekomst: voldoende arbeidskrachten op de plantages, het opvoeren van herbeplanting en het verhogen van de opbrengst per hectare.


Ook riep hij bedrijven op om AI-technologie te integreren in hun processen om zo efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. Dankzij de goed ontwikkelde palmolie-industrie ziet Maleisië bovendien kansen om een regionale koploper te worden in de productie van duurzame vliegtuigbrandstof (SAF).


Tot slot

POC 2025 onderstreepte wederom de complexiteit én de wereldwijde verwevenheid van de palmolie-industrie. Het congres bevestigde: palmolie is niet zomaar een product; het een mondiale kwestie – met economische, sociale en ecologische dimensies die samenkomen op het wereldtoneel.