2018 in beeld - activiteiten en resultaten

meI

AgroFood Klimaatevent

RIVM-presentatie bij MVO over Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

MVO-brief aan overheid over zorgen rondom MRL-problematiek i.s.m. Het Comité en VERNOF

Gebruik palmvetzuren in rantsoen melkvee gecontinueerd

In het krachtvoer van runderen worden vetten gebruikt om het energiegehalte van het voer en het vetgehalte van de melk van de koeien te verhogen. Dit zijn de zogeheten bypass-vetten. Palmitinezuur (C:16) is het belangrijkste vetzuur in melkvet. Eind 2017 namen de zuivelorganisatie NZO en de diervoederindustrie (Nevedi) tijdelijke voorzorgsmaatregelen, omdat het melkvet te hard werd. Bypass-vetten mochten een periode niet worden gebruikt. Deze maatregelen zijn per 20 april jl. beëindigd. Onderzoek heeft aangetoond dat niet het gebruik van palmvet bepalend is voor de verwerkbaarheid, maar dat er meerdere oorzaken kunnen zijn.


In de wintermaanden is melkvet wat harder dan in de zomer. Tijdens de weidegang is de vetzuursamenstelling van het rantsoen anders dan in de winter. Daarom is boter gemaakt van zomermelk gemakkelijker smeerbaar dan winterboter. De maatregelen van NZO en Nevedi waren bedoeld om eventuele problemen, als gevolg van de hardheid van melkvet, bij de verwerking van melk tot vetrijke zuivelproducten (zoals kaas) tijdens de wintermaanden te voorkomen. De voedselveiligheid was niet in het geding.


Monitoring van boerderijmelk heeft uitgewezen dat de hardheid van het melkvet de afgelopen wintermaanden niet kan worden toegeschreven aan het gebruik van palmvetzuren. MVO heeft dit steeds benadrukt. Het is de C:16 die de samenstelling van de melk verandert en deze kan uit verschillende bronnen afkomstig zijn, bijvoorbeeld ook uit dierlijk vet. Goed onderbouwde data ontbreken. MVO heeft bij Nevedi en NZO aangegeven met elkaar over dit onderwerp in gesprek te willen blijven.