DUURZAAMHEID
Afscheid van Ron Ongenae
54% energiebesparing dankzij begeleiding en advies
Gedurende meer dan 30 jaar was Ron Ongenae als energieadviseur betrokken bij MVO. Aanvankelijk voor de Meerjarenafspraak energie-efficiëntie (MJA) als medewerker van Novem en later als zelfstandig adviseur voor Epro Consult, hielp hij bedrijven bij het gebruikmaken van nieuwe technologie en het verkrijgen van subsidies. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de kennisoverdracht binnen de sector. Ron Ongenae kondigde begin dit jaar zijn afscheid aan. Tijdens het MVO Netwerkevent op 30 maart jl. bedankte MVO-directeur Frans Claassen hem namens de sector voor zijn inzet.
Wat was in die 30 jaar precies je rol?
“Aanvankelijk was de voortgangsbewaking van de MJA mijn primaire taak, en verder vooral het stimuleren van bedrijven om gebruik te maken van beschikbare innovaties en subsidieregelingen. Ik heb aan de TU in Eindhoven scheikundige technologie gestudeerd en heb dus een achtergrond als procestechnoloog. Met mijn kennis van techniek had ik enig inzicht in processen en procesvoering, en kon ik een gesprekspartner zijn voor bedrijven om ze te helpen verbeteringen te implementeren. Mijn rol was adviseur en begeleider bij het uitvoeren van programma’s gericht op energiebesparing.”
Kun je een voorbeeld noemen?
“Een van het mooiste voorbeeld is de introductie van de Dry condensing. Die techniek bestond al, maar er waren allerlei problemen mee. We hebben bij verschillende bedrijven een verbeterde techniek kunnen doorvoeren waardoor een betere productkwaliteit kon worden gerealiseerd en tegelijkertijd behoorlijk wat energie werd bespaard. Bovendien werden de vetzuren afgevangen die vervolgens konden worden benut. Voorheen eindigden die in het afvalwater.”
Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben er trots op dat ik heb kunnen bijdragen aan wat de bedrijven in de MVO-sector hebben bereikt met betrekking tot energie-efficiëntieverbetering. Ik heb dat niet zelf gedaan, maar ik heb daar wel aan meegeholpen. Eerst als begeleider vanuit Novem en later als zelfstandig energieadviseur kon ik bedrijven helpen besparingen te realiseren. Dat heb ik bij de meeste wat grotere bedrijven in de sector gedaan. Zo heb ik bij AAK in Zaandijk stapsgewijs, samen met de mensen daar, een grote energie- efficiëntieverbetering weten te behalen. Ik heb bijgedragen aan de opzet van warmtekrachtinstallaties, onder bij andere Cargill soja (nu Bunge), maar ook bij ADM in Europoort. Daarbij keken we naar de rentabiliteit van die installatie en de haalbaarheid. Alles wat te maken heeft met het benutten van restwarmte onderzochten we. We keken hoe elektrische installaties efficiënter kunnen draaien. Denk aan koelinstallaties, maar ook aan persluchtinstallaties en dat soort systemen. In totaal is de sector op het gebied van energie-efficiëntie vanaf 1990 in 30 jaar teruggegaan van 100% naar 46%. Dat betekentdat de sector gemiddeld 54% efficiëntiewinst heeft bereikt per ton product. Dat staat gelijk aan het verbruik van 164.000 huishoudens per jaar.”
Wat is jouw visie op de rol van de overheid?
“Ik ben er groot voorstander van dat de overleggroepen die er bestonden in het kader van de MJA worden voortgezet om verdere CO2-reductie te realiseren. Overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken om de energiedoelen te kunnen halen. Verder vind ik dat de overheid haar handhavers niet met een onmogelijke taak moet opschepen. Het is belangrijk dat de overheid doelen stelt. Maar als je dat doet moet je die monitoren met een ISO-achtige systematiek. Borg de kwaliteit van de mensen die adviseren over de maatregelen en controleer daarop. Check de processen om te komen tot CO2-reductieplannen, niet de inhoud, want de inhoud handhaven is nagenoeg onmogelijk voor overheidsvertegenwoordigers. Dus spreek een goede methodiek af en controleer of de methodiek gevolgd is. Dat is mijn pleidooi.”
En heb je nog een laatste advies voor de sector?
“Ik denk als eerste dat het heel belangrijk is dat bedrijven goed luisteren naar de mensen op de werkvloer. Wat zien zij voor verbetermogelijkheden? En het tweede is dat het streven naar verduurzaming samenhangt met de manier waarop de mensen binnen een onderneming daarin staan. Mijn ervaring is dat veel mensen bereid zijn zich in te spannen om verdere verduurzaming en CO2-reductie te bereiken, ook privé. Als je daar als bedrijf iets mee doet, dan ben ik ervan overtuigd dat je verder kunt komen. Het wordt namelijk steeds moeilijker om energiebesparings-mogelijkheden te vinden. Voor MVO zie ik een belangrijke rol om de kennis te blijven delen en aandacht te blijven besteden aan nieuwe ontwikkelingen, nieuwe technologie en nieuwe methoden. Ik zet met een goed gevoel een punt achter mijn loopbaan. Ik heb met heel veel plezier in deze sector gewerkt!.“