VOEDING EN GEZONDHEID
Nieuwe wetgeving op komst voor het weergeven van de houdbaarheid van een product
Om voedselverspilling te voorkomen is vanuit het van Boer-tot-Bord-initiatief van de Europese Commissie (EC), nieuwe wetgeving in de maak. Er ligt een voorstel voor hoe in de toekomst op de verpakking ‘ten minste houdbaar tot (THT)’ weer te geven. Het doel hiervan is dat de consument thuis gaat kijken, ruiken en proeven alvorens het product weg te gooien. Dit geldt alleen bij de THT-datum. Het geldt niet bij de ‘te gebruikten tot’ (TGT)-datum. De TGT-datum geeft aan tot wanneer een product veilig gegeten kan worden. Na de TGT datum moet het product worden weggegooid. De THT-datum daarentegen geeft aan tot wanneer de kwaliteit van een product gegarandeerd is. Na die datum kan het product vaak nog veilig worden gegeten.
De doelstelling van de EC en van de Nederlandse overheid is om de voedselverspilling te halveren in 2030, vergeleken met 2015. Nog altijd wordt ongeveer een kwart van al het voedsel in Nederland weggegooid. In het huidige tempo wordt het doel om voedselverspilling in 2030 te halveren niet gehaald. Daarom zijn extra maatregelen nodig. Een daarvan is het duidelijker aangeven wanneer een product nog wel of juist niet meer gegeten kan worden. Dit schreef Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 20 april in een brief aan de Tweede Kamer.
Extra maatregel
Momenteel ligt er een wetsvoorstel voor vanuit de Europese Commissie om te komen tot meer duidelijkheid op de verpakking als het gaat om producten met een THT-datum. Nu staat er vaak: ‘ten minste houdbaar tot xx-xx-xx’. Het voorstel is hieraan toe te voegen: ‘vaak goed na’. Er zijn al enkele producten op de markt waarbij dit zo aangegeven wordt, bijvoorbeeld de zuivelproducten van Arla.
Kwaliteit
Hoewel de oliën- en vettensector zich achter het doel schaart om de voedselverspilling terug te dringen, zijn er ook zorgen over hoe dat in de toekomst moet gaan als deze wijze van aanduiding gebruikt wordt. Oliën en vetten zijn producten die tijdens opslag langzaam in kwaliteit achteruit gaan als ze niet onder optimale omstandigheden worden bewaard, en zijn alleen gegarandeerd van goede kwaliteit tot de THT-datum. Afhankelijk van de verpakking, de sluiting van de verpakking of het licht dat het product kan bereiken, bederft het product na deze datum langzamer of sneller. Ondertussen kan verlies van bepaalde eigenschappen en ranzigheid ontstaan. Consumenten die toch smaak of bijsmaak bespeuren, zijn wellicht geneigd een klacht in te dienen bij de producent met de mededeling dat ‘het product na de genoemde datum nog goed moet zijn’. De vraag rijst dan: wat wordt de aansprakelijkheid van de producent? Wanneer is het product inderdaad niet meer geschikt voor consumptie, of wanneer is consumptie nog een optie?
Informatie
Daarom roept MVO de wetgever op om de voorgestelde formulering in het wetsvoorstel niet te steunen. MVO denkt graag mee over andere mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan zonder de voedselveiligheid in gevaar te brengen. Bijvoorbeeld door de consument in een informatiecampagne uit te leggen hoe een THT-datum geïnterpreteerd kan worden en dat kijken, ruiken en proeven daarbij van groot belang is. Oliën en vetten zijn niet onbeperkt houdbaar. Daarom zijn consumenteninformatie en educatie over houdbaarheid, kijken, ruiken en proeven en de juiste manier van bewaren erg belangrijk. In een onderzoek van de Wageningen Universiteit zijn iconen onderzocht die hiervoor gebruikt zouden kunnen worden. Het zou mooi zijn als hier op vrijwillige basis ruimte voor is.
Voor meer informatie
Nicole Vervaet
vervaet@mvo.nl
+31 79 363 43 55