DUURZAAMHEID

De gevolgen van de
EU-ontbossingswetgeving  
voor kleine palmolieboeren 

MVO heeft samen met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad en de palmolieproducerende landen verenigd in CPOPC de gevolgen van de EU-ontbossingswetgeving voor kleine palmolieboeren in kaart gebracht. In hoeverre zijn zij in staat om te voldoen aan de steeds strengere Europese duurzaamheids- en traceerbaarheidseisen van deze wereldwijde toeleveringsketen? Het document bevat aanbevelingen voor hoe de ontbossingswetgeving kan worden ingevoerd op een manier die uitsluiting van kleinschalige boerenbedrijven voorkomt en een rechtvaardige transitie waarborgt.

Voorvechter
In april hebben het Europees Parlement en de Europese Raad de nieuwe EU-verordening tegen ontbossing aangenomen. De nieuwe verordening is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen  wereldwijde ontbossing. De wet moet de positie van de EU als voorvechter van ontbossingsvrije toeleveringsketens versterken. Hoewel dit allemaal veelbelovend klinkt, zal het ook een race tegen de klok betekenen voor miljoenen kleine boeren in de palmolieproducerende landen. 


Gevolgen
Om die reden hebben ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, de Raad voor Palmolieproducerende Landen (CPOPC) en MVO samen een document gepubliceerd dat de gevolgen van de nieuwe verordening voor kleine palmolieboeren toelicht en aanbevelingen geeft voor de implementatie ervan. Het doel hiervan is dat uitsluiting van kleine boeren wordt voorkomen en een rechtvaardige transitie wordt gewaarborgd.


Lessen uit de praktijk
Solidaridad, CPOPC en MVO juichen de EC-plannen toe om een einde te maken aan de wereldwijde ontbossing. Wel waarschuwen deze organisaties dat rekening moet worden gehouden met lessen uit de praktijk. Alleen met de juiste benadering en aanvullende maatregelen kan de ontbossingswetgeving kleine boeren helpen daadwerkelijk deel uit te maken van de toekomstplannen. 


Aanbevelingen
Om de EU te ondersteunen bij het implementeren van de wetgeving met betrekking tot palmolie, hebben genoemde organisaties een briefingdocument 'Implications of the EU Deforestation Regulation (EUDR) for oil palm smallholders' aangeboden. De realiteit en dynamiek van de toeleveringsketen in deze gecompliceerde keten wordt uitgelegd en deze uitleg gaat vergezeld van aanbevelingen die ervoor kunnen zorgen dat kleine palmolieboeren worden geholpen op hun weg naar duurzaamheid, en ook zij onderdeel kunnen zijn van een duurzame wereldmarkt.