VOEDSEL- EN DIERVOEDERVEILIGHEID

Meer duidelijkheid over GGO-etikettering  

Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) zijn planten of dieren waarvan het genetisch materiaal (DNA) kunstmatig is gewijzigd om het nieuwe eigenschappen te geven. Zo kan genetische modificatie bijvoorbeeld de weerstand van een plant tegen ziekte, insecten of droogte vergroten, of zorgen voor een betere opbrengst. Momenteel zijn over de hele wereld bepaalde genetisch gemodificeerde gewasvariëteiten toegelaten voor commerciële toepassingen. Wel gelden in de EU strenge regels voor toegelaten GGO's.

Verduidelijkt
Na het ontvangen van signalen over onduidelijkheid van wettelijke bepalingen die gelden voor het etiketteren van GGO-(bij)producten heeft MVO de informatie hierover onlangs verder verduidelijkt. Op de MVO-website is een uitgebreide notitie gepubliceerd over GGO's in het algemeen en GGO-etikettering en -traceerbaarheid in het bijzonder. Deze notitie is toegankelijk voor MVO-leden.


Etikettering
De belangrijkste boodschap aan de MVO-leden is: producten en bijproducten, waaronder oliën, vetzuren, lecithine of diervoeders, die een GGO bevatten of daarmee zijn geproduceerd, moeten altijd als zodanig door de hele keten heen worden geëtiketteerd, ongeacht of het GGO in het eindproduct kan worden aangetoond.


PCR-test niet valide
Het uitvoeren van een PCR-test is geen valide methode om producten van deze etiketteringsplicht te ontheffen. Met andere woorden: ook als door middel van een PCR-test wordt aangetoond dat een product geen sporen van een GGO bevat, is etikettering nog steeds verplicht, tenminste als het daarmee (met GGO's) is geproduceerd.


MVO volgt de ontwikkelingen m.b.t. genetische modificatie op de voet en staat hierover in nauw contact met diverse instanties zoals Nevedi, GMP+, SecureFeed, QS, FEMAS en NVWA.