DUURZAAMHEID

Verbonden met
80.000 boeren

Tradin Organic en de SDG's

MVO en haar leden zetten zich in voor het realiseren van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De SDG’s richten zich onder meer op het bestrijden van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Nobele doelen, maar wat betekent dit concreet voor bedrijven? Vijf vragen en antwoorden over de weg naar een betere wereld. In deze editie: Anne Floor van Dalfsen, Sustainability Manager van Tradin Organic.

Wat is Tradin Organic voor een bedrijf?
Tradin Organic is begonnen als handelaar in exclusief biologische grondstoffen, waaronder diverse plantaardige oliën, maar ook bijvoorbeeld cacao, koffie, noten en fruit. Inmiddels is het bedrijf gegroeid en hebben we daarnaast diverse fabrieken, o.a. een avocado-oliefabriek in Ethiopië en een zonnebloemoliefabriek in Bulgarije. Voor andere grondstoffen werken we samen met partners over de hele wereld. We opereren in het midden van de verschillende grondstoffenketens.


Wat betekenen de SDG’s voor jullie?
Duurzaamheid is een natuurlijk onderdeel van ons bedrijf. We zien de SDG's als een wereldwijd gedragen takenlijst. Dat is al een prestatie op zich. Tegelijkertijd zijn de diverse ambitieuze duurzaamheidsdoelen mondiaal nog nooit gehaald. De uitvluchten die je kunt hebben om niet met de SDG's aan de slag te gaan, zijn in deze tijd groter dan ooit. Tradin Organic hanteert zoveel mogelijk een geïntegreerde werkwijze in de keten, waarbij we zoveel mogelijk betrokken willen zijn bij de verwerkingsstappen van de grondstoffen. Hoe meer controle, hoe meer vat we hebben op de biologische integriteit van de ingrediënten, en op de impact van de productie. We hebben zelf geen plantages, maar werken op basis van langdurige partnerschappen. Zo kopen we bijvoorbeeld avocado's in van zo'n 80.000 kleine boeren. Dat is een enorme logistieke operatie, maar de connectie met de boeren is heel belangrijk. We werken met ze samen, leveren trainingen en zaden en bieden bijvoorbeeld technische ondersteuning.


Welke SDG’s zijn voor jullie het belangrijkst?

Wij vinden een langetermijnperspectief belangrijk en zijn ervan overtuigd dat dit zowel ecologisch als ethisch, maar ook economisch gezien het beste is. We focussen ons op SDG 13 (Klimaatactie) en SDG 15 (Leven op het land). Als het daarmee misgaat, denken wij, kun je de rest ook wel vergeten. Het succes van ons bedrijf en de toegang tot goede grondstoffen is onlosmakelijk verbonden met het welzijn van de gemeenschappen die onze grondstoffen produceren. Op grotere schaal, meer mondiaal gezien, is een verandering in consumptiepatronen (SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie) ook belangrijk. We zijn momenteel bezig met het verfijnen van onze strategie en verwachten in januari 2023 meer concreet over onze duurzaamheidsdoelstellingen, gekoppeld aan de SDG’s, te kunnen rapporteren.


Wat zijn de belangrijkste kansen en uitdagingen?
Soms kan het verlammend werken als je bedenkt hoeveel er moet gebeuren, op al die verschillende vlakken. De doelen worden haalbaarder als je je focust op zaken waar je als bedrijf daadwerkelijk invloed op hebt en waar je goed in bent. Voor ons is dat de hechte band die we hebben met de boeren. Voedselproductie kost nu eenmaal energie en brengt emissies met zich mee. We zijn bezig dit te minimaliseren. Maar we moeten meer doen. Daarom kijken we naar regeneratieve landbouw, waarbij je meer opbrengst en werk genereert en tegelijkertijd de ecologische footprint verlaagt. Zo gebruiken de 80.000 boeren waarmee wij werken geen water voor de teelt van de biologische avocado’s. In dit natuurlijk gebalanceerd ecosysteem is geen irrigatie nodig. Bovendien helpen we ze 'carbon credits' aan bedrijven aan te bieden vanuit de nieuwe bomen die we samen planten. Dat biedt een nieuwe vorm van inkomen voor de boeren en een manier voor bedrijven om hun klimaatdoelen te halen.


Wat is je advies aan andere bedrijven?

In deze moeilijke tijd is het verleidelijk om je visie te vernauwen en naar de korte termijn te kijken. Wij denken echter dat zo’n strategie ons allemaal langzaam in de problemen brengt. Wil je de toegang tot de ingrediënten die we allemaal nodig hebben behouden, dan moet je verder kijken dan de korte termijn. Laten we daarbij vooral samenwerken en kennis uitwisselen. Iedereen die benieuwd is naar hoe we werken kan contact met ons opnemen. Een belangrijke toevoeging voor bedrijven is nog: kijk of er subsidiemogelijkheden zijn. Wij doen dat regelmatig en koppelen de subsidies die we ontvangen van bijvoorbeeld de Nederlandse overheid, RVO, de EU en soms van klanten, aan projecten met bijvoorbeeld lokale NGO’s en boeren. Zo bundelen we geld en kennis. Dat maakt meer mogelijk












Voor meer informatie


Stephania Rivera Tamayo
rivera@mvo.nl
+31 79 363 43 55