DUURZAAMHEID

Onderzoek naar risico op kinderarbeid 

Bescherming van kinderrechten bij productie van shea 


MVO is samen met een aantal aangesloten bedrijven en (lokale) NGO’s een nieuw project gestart om het risico op kinderarbeid in de shea industrie te inventariseren en te beoordelen. Nadat eerder de toeleveringsketen van kokosolie in de Filipijnen onder de loep werd genomen, richt dit project zich op de productie van shea in West-Afrika.

Savanne
De sheaboom groeit van nature in de Afrikaanse savanne, wat betekent dat er geen commerciële plantages zijn. Het oogsten wordt gedaan door lokale vrouwen in plattelandsgemeen-

schappen in de Sahel in West-Afrika. Ondanks verschillende duurzaamheidsinitiatieven van de industrie en individuele bedrijven in West-Afrika, waaronder het ondersteunen van  vrouwelijke sheaverzamelaars en het behouden van de sheabomen, bestaat er een risico dat de rechten van kinderen niet goed worden beschermd. De omstandigheden dat de gemeenschappen vaak afgelegen liggen, er soms geen onderwijs beschikbaar is, en er sprake is van een mogelijk laag niveau van (sociale en economische) ontwikkeling en armoede, maken de sheaketen kwetsbaar voor kinderarbeid.


Twee fasen
Het project (door MVO, Bunge Loders Croklaan, AAK, Olenex, Fuji Europe Africa, Cordaid en Presbyterian Agricultural Services) om mogelijke kinderarbeid in de sheaketen te onderzoeken, te monitoren en te verhelpen wordt ondersteund door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), en bestaat uit twee fasen. Tijdens de eerste fase zijn de stakeholders samengebracht om het risico van kinderarbeid in de industrie en de onderliggende oorzaken ervan, te identificeren en te beoordelen. Tijdens de tweede fase van het project zal een afgestemde strategie worden geïmplementeerd, inclusief activiteiten om de oorzaken tegen te gaan.


Due diligence
Dit project ondersteunt de bedrijven om te werken in lijn met zowel nationale als Europese wetgeving rond due diligence. Bedrijven die goederen en diensten leveren aan de consument in Nederland zullen wettelijk verplicht worden om due diligence toe te passen om te voorkomen dat deze bijvoorbeeld met kinderarbeid zijn geproduceerd (Wet zorgplicht kinderarbeid). Ook binnen de EU wordt momenteel een richtlijn voorbereid die bedrijven ertoe verplicht de nodige zorgvuldigheid te betrachten om mensenrechtenschendingen en milieurisico's en -effecten binnen hun eigen activiteiten en toeleveringsketens te voorkomen.


Samenwerking
Het project bouwt voort op reeds bestaande initiatieven om het risico van kinderarbeid in de sheatoeleveringsketen aan te pakken. De gebruikte aanpak is erop gericht de risico’s gezamenlijk te inventariseren en te beoordelen, en om gezamenlijk actie te ondernemen. Alle activiteiten moeten worden uitgevoerd binnen een periode van 4 jaar.