DUURZAAMHEID

Sustainable Palm Oil Dialogue 

Europese dialoog over duurzame palmolie versterkt engagement 

Om de inzet voor gecertificeerde duurzame palmolie in Europa te versterken, hebben dertien bedrijven en organisaties steun betuigd aan een Manifest dat producenten en retailers van consumentengoederen oproept tot verdergaande en concrete acties. MVO is een van de ondersteunende partijen. De presentatie van het Manifest was onderdeel van de Sustainable Palm Oil Dialogue (SPOD), de grootste conferentie over duurzame palmolie in Europa, dat op 20 oktober jl. plaatsvond in Nederland. SPOD werd georganiseerd door de European Palm Oil Alliance in samenwerking met de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) en IDH. MVO leverde wederom een belangrijke inhoudelijke en organisatorische bijdrage aan deze jaarlijkse conferentie.

Dialoog

SPOD, de Europese conferentie over duurzame palmolie, brengt palmolietelers, -verwerkers en -handelaren, producenten van consumptiegoederen, detailhandelaren, milieu- en sociale NGO's en overheden uit vijf continenten bij elkaar. Bijna 300 deelnemers en meer dan 20 sprekers wisselden van gedachten over hoe communicatie, innovatie en wetgeving de positieve impact van duurzame palmolie in Europa kunnen versnellen.


Acties

Tijdens de conferentie werd een Manifest gepresenteerd dat bedrijven oproept tot concrete acties, waaronder: het inkopen van gecertificeerde duurzame palmolie; versterking van de betrokkenheid bij landschaps- en jurisdictiebenaderingen en lokale initiatieven; het betrekken van kleine boeren en versterking van de communicatie. Behalve MVO zijn de ondertekenaars van het Manifest: Alliance for the Preservation of Forests, Daabon, Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie, Efeca, Ferrero, Fundación Española del Aceite de Palma Sostenible, Henkel, KTC, Sime Darby Plantation, The Sustainable Palm Oil Choice, Unione Italiana Olio Di Palma Sostenibile en het Wereld Natuur Fonds.


Innovatie

Een nieuw en succesvol onderdeel van SPOD was de Innovation Fair en bijbehorende competitie, georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research en The Sustainable Palm Oil Choice. De innovatiewedstrijd werd gewonnen door Jusrian Saubara Orpa Yanda, oprichter en CEO van Arconesia, een platform voor het beheer van landbouwgewassen dat kleine boeren in Indonesië helpt bij het implementeren van klimaatslimme landbouwpraktijken. Jusrian groeide op op een palmolieplantage in Indonesië. Dankzij het inkomen dat zijn ouders verdienden op de plantage kon hij naar school. Na een opleiding aan de universiteiten van Bengkulu en Wageningen, begon hij zijn eigen bedrijf waarmee kleine boeren in contact worden gebracht met investeerders en markt- en landbouwexperts. Op deze manier zet hij zich in voor de verduurzaming van de palmoliesector.


Wetgeving

Behalve communicatie en innovatie was wetgeving een belangrijk thema tijdens de conferentie. MVO-directeur en EPOA-voorzitter Frans Claassen riep in dat kader op tot samenwerking met producerende landen, het omarmen van kleine boeren bij het aanpakken van markttransformatie, en het aanmoedigen - en niet ontmoedigen - van bedrijven en overheden om de zo dringend noodzakelijke veranderingen door te voeren.


Meer informatie over het programma, de innovaties en het Manifest is beschikbaar via de SPOD-website. Daar vindt u ook de presentaties van de verschillende sprekers.