VOORWOORD

Het beheersen van crises

Een crisis zie je meestal niet aankomen. Toch zijn er manieren om een crisissituatie te voorspellen en zelfs proberen te voorkomen. Dat laatste lukt niet altijd. De afgelopen jaren volgden ook in onze sector de crises zich in hoog tempo op: na de coronacrisis, was daar de Oekraïnecrisis, wat weer leidde tot een energiecrisis, en een gascrisis. Ook worden we ons steeds bewuster van de wereldwijde klimaatcrisis en zien we in sectoren om ons heen voorbeelden van ICT-crises en personeelscrises.


Bedrijven en organisaties moeten voorbereid zijn op situaties die hun functioneren ernstig kunnen verstoren en een grote impact kunnen hebben op de bedrijfsvoering, de veiligheid, de ICT-systemen, of de financiën, en die bovendien de reputatie van het bedrijf of de organisatie kunnen schaden. MVO heeft daarbij de rol om alert te zijn en strategieën te ontwikkelen om op een gestructureerde wijze de verschillende crises te voorkomen dan wel het hoofd te bieden.


Samen met onze leden werken we aan crisisplannen, organiseren we crisistrainingen en ontwikkelen we draaiboeken en communicatieprotocollen. Zo organiseerde MVO begin september een training crisiscommunicatie, waarover u hier meer leest. Daarnaast gaan we ons verdiepen in de digitale veiligheid van de bij ons aangesloten bedrijven en denken we samen met onze leden na over wat er op de langere termijn op ons af kan komen en waar we dus op voorbereid moeten zijn.


Ook al komt een crisis bijna altijd onverwacht, met een goede voorbereiding, de juiste draaiboeken, een goed opererend team en geoefende medewerkers binnen de lid-bedrijven, beperk je de negatieve impact. Op zo’n manier kun je een crisis gebruiken als middel om te bouwen aan duurzaam succes.


Frans Claassen, directeur MVO - de ketenorganisatie voor oliën en vetten

Frans Claassen